A magyar éttermek fele teljesen leállt a járvány miatt

Míg sok étterem a kiszállításba, vagy elviteles menük gyártásába kezdett, addig sokan nem tudtak váltani, ezért inkább bezártak. Az Indepack márkázott csomagolóanyagokat és egyéb termékeket beszállító cég 7000 partnerének végigkérdezése után azt közölte, a vendéglátóhelyek fele bezárt.
Szabó Dániel, 2020. április 8. szerda, 08:31
Fotó: MTI Fotó / Sóki Tamás

Az Indepack Kft. kérdőívben kereste meg több mint 7000 érintett ügyfelét, hogy felmérje azok helyzetét és jelenlegi kilátásait. A válaszok jól tükrözik a vendéglátóipar jelenlegi állapotát. A válaszadók 46 százaléka jelezte, hogy átmenetileg bezárta vállalkozását. Ezek a válaszadók jellemzően munkahelyi éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék, sörözők, fitness termek, valamint a szabadtéri rendezvények szervezői. Az éttermek 32 százaléka a házhoz szállítást választotta, 22 százalékuk elvitelre készít ételt - közölte a cég.

A cégek 40 százalékánál a bevételek is csökkentek, viszont 11 százaléknyi vendéglátóhelyen nem változott a forgalom, a kérdőívet kitöltőknek csak 2 százaléka viszont növelte bevételét. Akik az üzletüket bezárták, egytől egyig átmeneti zárva tartásról nyilatkoztak, senkinél sem végleges ez a döntés.

Bár márciusban általában már a rendezvényekre készülő cégek pohárrendelései a meghatározóak, az Indepack Kft. az elmúlt egy hónapban azt tapasztalta, hogy az elviteles dobozok iránti igény nőtt szinte duplájára. Március első két hetében ugyanaz a tendencia volt megfigyelhető, mint a lakossági élelmiszer-vásárlások esetében: mindenki sokkal többet rendelt, mint amire a szokásos időszakban szüksége volt. A vásárlások értékét számottevően növelték a közétkeztetők, hiszen kormányzati döntés értelmében számos ilyen vállalkozásnak kellett megoldania a házhoz szállítást vagy az elviteles ételkiadást.

A nehézségek ellenére a szektor szereplői bizakodóak a jövőt illetően.  A nyitva tartó helyek 45 százaléka úgy értékeli, hogy a következő időszakban a vállalkozása veszteséges lesz ugyan, de ennek ellenére folytatni fogja, 55 százalékuk az eddigi tartalékaiknak köszönhetően jelenleg rentábilisan üzemel és mindenképpen a vállalkozás folytatásában látja a jövőt.

Az Indepack Kft. 2009-ben kezdte meg működését. Jelenleg közel 10 000 kis- és középvállalat tartozik ügyfélkörébe a büféktől az éttermekig, emellett nagyobb rendezvények kiszolgálója is. Magyar tulajdonú vállalkozás, jelenleg 23 embert foglalkoztat.

HOZZÁSZÓLÁSOK