Míg még szombatra 1561 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést és elhunyt 96 beteg, addig vasárnap csak 1 370 új fertőzöttet találtak. Ezzel 376 495 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 64 beteg, így az elhunytak száma 13 090 főre emelkedett - közölte az operatív törzs a koronavírus.gov.hu tájékoztató oldalon.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 279 763 fő, az aktív fertőzöttek száma 83 642 főre csökkent. 3578 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 291-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 286 379 fő kapott oltást, közülük 105 242 fő már a második oltását is megkapta. Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. A szombaton érkezett AstraZeneca-vakcina első szállítmányából hamarosan megkezdődhet a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása.

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult.

Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Eddig összesen 82 ezer idős ember és szociális dolgozó kért és kapott oltást. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat az intézmény vezetésénél kell jelezni e szándékukat.

Harmadik körben, február 4-én elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Csütörtök és vasárnap között több mint 5 ezer háziorvosi praxisból 6-6 főt kórházi oltóponton oltanak be Pfizer-vakcinával, ezen felül több mint ezer háziorvos maga is beolthat 10-10 fő embert Moderna-vakcinával. Mit kell tudni a regisztrált legidősebbek oltásáról?  https://koronavirus.gov.hu/cikkek/mit-kell-tudni-regisztralt-legidosebbek-oltasarol

A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra már közel 2 millióan regisztráltak a kormányzati honlapon.