Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén először március 9-én mutatott csökkenést a budapesti nemzetközi repülőtér le- és felszálló forgalma, ekkor 10 géppel kezeltek kevesebbet a HungaroControl légiforgalmi irányítói az előző év azonos időszakához képest, március 10-én pedig már közel kétszer ennyivel (19 járat), mintegy 7 százalékkal csökkent a gépmozgások száma.

A forgalommérséklődés március 11-én folytatódott, ekkor 20-szal, március 12-én pedig újabb 13-mal kevesebb járatot regisztráltak.

Csökkenő tendenciát mutat a Magyarország légterén áthaladó gépek száma is. Januárban közel 3 ezerrel kevesebb járat repült át hazánk felett, ami mintegy 6 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest, februárban pedig további, 3 százalékot meghaladó visszaesést regisztrált a magyar légiforgalmi szolgálat.

Az Európai Bizottság a napokban fontos intézkedést hozott a "szellemjáratok" reptetésének megszüntetéséért, így a légitársaságok akkor is megtarthatják a slotjaikat, ha nem repülnek. A piac eddig kivárt, az adatok szerint ezen a héten fordult először mínuszba a járatok száma. Erre a hétre 10 százalékos visszaesést várnak, de a Bizottság döntése nyomán a jövő héten ez a szám akár meg is duplázódhat.