A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kezelésére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatcsomagot dolgozott ki, közben a szervezethez tartozó Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet pedig felmérést végzett a vállalkozások körében.

Többek között azt kérdezték a cégektől, hogy milyen lehetőségük van arra az esetre, ha a karantén miatt le kell mondaniuk egy teljes hónapra jutó árbevételükről. A végeredmény szerint a vállalkozások 34 százaléka semmilyen lehetőséget nem tudott mondani erre a helyzetre.

A cégek 31 százaléka megkezdené a tartalékok felélését, 15 százalékuk pedig fizetési haladékot kérne. A megkérdezett társaságok 5 százaléka hitelfelvétellel oldaná meg a helyzetet. Szintén 5 százalékuk mondta menekülőútnak azt, hogy a vállalatnak nyújtott tagi kölcsön lehet egy alternatíva.

Szinte minden cég - a megkérdezettek 95 százaléka - kedvezőtlennek tartja az üzleti kilátásait. Kiderült az is, hogy a cégek 30 százalékának nincs terve, vészforgatókönyve a mostanihoz hasonló krízishelyzet kezelésére és nem is készít ilyet. A vállalkozások 43 százaléka azonban már megkezdte egy válságforgatókönyv kidolgozását.