A Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslatával összhangban Magyarország Kormánya törlesztési moratóriumot írt elő év végéig a vállalatok és a háztartások hiteleire. A döntés havi 400 milliárd forint, év végéig összesen 3600 milliárd forint törlesztési teher halasztását jelenti. A halasztott törlesztésből a tőketörlesztés mintegy 3150 milliárd forintot, míg a kamatok és díjak közel 450 milliárd forintot tesznek ki.

Az ügyfelek ezévi fizetési kötelezettségei nem kerülnek elengedésre, a moratórium, azaz a fizetési haladék egy elővigyázatossági intézkedés, melynek célja, hogy az átmeneti likviditási nehézségek ne eredményezzenek tartós és elmélyülő gazdasági problémákat. A fizetési haladék lejárta után az adósoknak teljesíteniük kell az elmaradt törlesztéseket.

Hosszabb futamidő, ugyanakkora részlet

Az MNB ugyanakkor olyan megoldásokat vár el a pénzügyi intézményektől, amivel a fizetési haladék után - az elhalasztott törlesztések kifizetése miatt - az adósok törlesztőrészlete az eredetihez viszonyítva nem emelkedik. Mindez az adósok többségénél olyan futamidőhosszabbítást jelent, ami biztosítja azt, hogy a havi terhek az eredeti szinten vagy az alatt maradjon, így annak megfizetése az ügyfelek számára várhatóan majd nem okoz nehézségeket. Az MNB álláspontja szerint a fenti elvárás biztosítja a hitelezők és az adósok érdeke közötti egyensúlyt a kialakult rendkívüli helyzetben.

Az eddig megjelent jogszabályok és nyilatkozatok szerint viszont a bankok az év végéig hátralévő futamidőre is számolhatnak fel kamatot a hitelekre, vagyis a fennálló tartozás az év végéig, ha nem törlesztenek az ügyfelek, nőni fog. Ha ezeket a kamatokat nem engedik el, akkor a tervezett 9-10 hónaposnál nagyobb futamidő-hosszabbításra lehet szükség.

A kamatok ketyegnek tovább

Több bank is felhívta már az ügyfelek figyelmét arra, hogy a moratórium letelte után nőhetnek a törlesztőrészletek. A K&H oldalán például ez olvasható: "a fizetési moratórium alatt meg nem fizetett tőke, kamat, díjtételeket a moratóriumot követően kell megfizetni, a moratórium alatt keletkező hiteldíjakkal egyetemben, melynek hatására a moratóriumot követő időszak havi törlesztőrészletei emelkedhetnek a moratórium előtti törlesztőrészlethez képest".

A Napi.hu számításai szerint is többet kell majd visszafizetniük azoknak, akik a moratóriumot választják, mint azoknak, akik törlesztenek tovább.