Koronavírus: aduász lehet a Mol újdonsága - a cég legyőzte az időt

Az egészségügyi intézményekben és a boltok többségében is hiánycikké váltak a fertőtlenítőszerek a járványhelyzet miatt Magyarországon és a világpiacon egyaránt. A Mol Nyrt. extrém sebességgel váltott, szélvédőmosó helyett jön az olajcég új terméke, amellyel letarolhatja a piacot. Ezzel pedig - bár nem tervezett módon - kiskereskedelmi céljaihoz is közelebb kerülhet. Íme, a két új, pár héten belül a boltokban is megjelenő termék előélete.
Csernátony Csaba, 2020. március 29. vasárnap, 09:07
Fotó: MOL

Az utóbbi hetekben egy sor termék fogyott el a boltokból átmenetileg a koronavírus-járványtól való félelemből adódó vásárlási rohamok miatt. Nagy István agrárminiszter, a Nemzeti Agrárkamara mellett a legnagyobb boltláncokat tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) is több alkalommal közölte, nem kell túlzott mennyiségeket vásárolni, mert van elég élelmiszer, de logisztikai okokból előfordulhat, hogy egy-egy termék ideiglenesen elfogy. A boltok munkatársai viszony folyamatosan utántöltik, amit csak lehet.

Vámos György, az OKSZ főtitkára azonban azt is elmondta, hogy a kézfertőtlenítő valóban hiánycikk országszerte. Jó eséllyel már nem sokáig, a koronavírus-járvány elleni védekezés keretében a Mol Nyrt. kéz- és felületfertőtlenítő szerek gyártásába kezdett az almásfüzítői üzemében - jelentette be az olajvállalat szerdán. A  Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogja) pedig megnézte, pontosan mit is jelent ez, milyen termékkel jön elő az olajvállalat. Első körben fontos, hogy a két fertőtlenítő nem új egységben készül, hanem azon a gyártósoron, amelyen korábban szélvédőmosó-folyadékot állítottak elő.

Kvázi időutazás

Gyakorlatilag két hét alatt váltott az olajcég, ami extrém sebességet jelent. Egy ilyen termék kifejlesztése, tesztelése, piacra dobása alapesetben - még egy akkora cégnél is, mint a Mol - jellemzően 6-12 hónapot vehet igénybe. Ráadásul a kéz- és felületfertőtlenítőkhöz szükséges alapanyagokra világszerte elég jelentős a kereslet. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) rekordgyorsasággal bólintott rá a két molos fertőtlenítő receptjére, amelyek az Egészségügyi Világszervezet (WHO)  ajánlásának megfelelően készültek.

A két termék alkotóelemei Magyarországról származnak. A kézfertőtlenítőhöz szükséges etanolt ugyanis magyar forrásból szerezte be az olajtársaság a fertőtlenítők fejlesztésével - valamint kenőanyag-gyártással foglalkozó leánycége - a Mol-Lub Kft. Úgy tudjuk, hogy akülföldi beszerzés a globális hiány miatt pedig amúgy sem igazán lehetett opció.

Pár hét és a kutakon, boltokban lesz

Így tehát a Mol a hat-tizenkét hónapos fejlesztési intervallumot csökkentette le két hétre. Mostantól pedig az almásfüzítői üzem napi 50 ezer litert gyárt a két fertőtlenítőből.

A termékek azonban még nem kaphatóak a kiskereskedelemben, először az egészségügyi intézményekbe, kórházakba kerülnek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Emellett a Mol a saját telephelyeit, üzemeit is ellátja a fertőtlenítővel, többek között a százhalombattai finomítót.

MTI / Mol

Amint az első szállítmányok megérkeztek a kórházakba és a Mol-telephelyeire és sínre került ezen intézmények további folyamatos ellátása, akkor az olajcég a Mol Hygi névre keresztelt termékkel belép a kiskereskedelmi piacra is. Ez azt jelenti, hogy várhatóan április közepétől a Mol-kutakon lehet majd megvásárolni a fertőtlenítőt és a különböző üzletek polcaira is felkerül.

Mennyibe kerül?

Lapunk kereste a Molt, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a fertőtlenítő a kutakon és a boltokban. Az cég sajtóosztálya a következőt mondta:

A kijelölt egészségügyi intézményeknek a most kialakult helyzetben nagyon kedvezményes áron adja a Mol a terméket. Természetesen nem a nyerészkedés a cél. A kiskereskedelmi árról pedig még nem tudunk információt adni, mert csak április közepén kerül forgalomba a termék, a mostani piaci helyzet annyira bizonytalan, hogy még nem lehet konkrét árat mondani."

Név nélkül nyilatkozó kiskereskedelmi szakértőktől viszont úgy tudjuk, hogy a Mol új terméke várhatóan kedvezőbb áron érhető majd el a kiskereskedelmi forgalomban, mint a nemzetközi versenytársak hasonló márkás termékei. Az utóbbiak literes egységára pedig jellemzően 5-10 ezer forint körül mozog. (Frissítés: Az interneten található olyan magyar kereskedő, akinél már megjelent a molos kézfertőtlenítő ára és ezen a hétvégén már lehetett rendelni tőle áprilisi 7-e utáni szállításra, de információink szerint a végleges kiskereskedelmi árról még nem született döntés.)

A molos kézfertőtlenítőben 80 százalékos etanol aktív hatóanyag van, emiatt gomba-, baktérium- és vírusölő hatású. Egy-egy "kézmosáshoz" 3-5 milliliter elég. Azt még nem tudni, hogy a kiskereskedelmi forgalomba milyen kiszerelés érkezik - ha például negyed- vagy félliteres flakon lesz, akkor előbbiek 50-80, utóbbiak 100-170 kézfertőtlenítésre lesznek elegendőek.

Nem tervezték, de a stratégiai célnak megfelel

A Mol lépése és a Hygi piaci premierje amellett, hogy a járványhelyzetben természetes, egyáltalán nem tervezett módon, de egy lépéssel közelebb viheti a Molt a 2030-ig terjedő stratégiájának megvalósításához. Ebben határozta meg az olajcég a későbbi növekedés alappilléreit, ezek egyike pedig a kiskereskedelmi ágazat.

Többek között az új fertőtlenítőket április közepétől forgalmazó Mol-kutakon elérhető, kávézóként, bisztróként működő Fresh Cornerek segítségével nagyobb részt szeretne kihasítani a magyarországi kiskereskedelemből. Orosz András, a Mol kiskereskedelmi üzletágának vezetője a Napi.hu-nak idén januárban adott interjújában erről azt mondta: a Fresh Cornerek miatt a Molnak nem csak a magyarországi töltőállomásokkal rendelkező többi nagy olajcég, az OMV-, a Lukoil- és a Shell-kutak a versenytársai, hanem a McDonald's, a Starbucks, a KFC és a Costa Coffee is. A Mol két új fertőtlenítőjével pedig újabb nemzetközi nagy cégek termékeivel száll harcba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2020.03.31 13:45

@znojmo:
Te ebben is élen jársz!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Gabrielis, 2020.03.31 12:26

NÉZZÉTEK MEG EZT A FILMET TANULSÁGOS, BÁR NAGYON SZAR:

https://videa.hu/videok/film-animacio/hulyek-paradicsoma-teljes-film-idiocracy-3dZjJAbORnsYx4n5
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Gabrielis, 2020.03.31 12:17

@rigolya: köszönöm így se rossz :-) pont 200% -os a haszon rajta minimum!
Miért nem lehet ezt, csak egyszer tisztességesen csinálni? Miért van az hogy mindig a "szegény dolgozó nép" fizet meg mindent? 200% -os hasznot 27% Áfát SZJ -át TB -t ja helyi adót, jövedéki adót és még sokáig írhatnám.....
Te egyébként honnan tudod az árat ilyen pontosan?
Lesz neki FDA vagy HACCP vagy valamilyen HUMAN minősítése? Két hét alatt nehezen hiszem! Melyik kórház fogja ezt felhasználni? Sejti valaki hogy milyen szigorúság van a "HUMAN" felhasználású anyagok körére!? Szerintem nincs az a sebész vagy orvos aki megfelelő papírok nélkül ezt használni fogja én sem tenném, veszélyes nagyon!!! Persze ez csak egy fertőtlenítő ja ja, ott a fejesek között nézzen már ennek valaki utána!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.03.30 19:02

@tegnaputan: Igazad van,de a telefonom nem mindig akarja az igazat.:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2020.03.30 18:52

@Sancho12: "Akkor azért tartunk itt mert ilyen oktatok vannak."
Az oktatókat hosszú ó-val írják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html