A Tescóban és a Metróban változott a helyzet: sok embernek fogytán lehet a pénze

Az utóbbi napokban kicsit alábbhagyott a vásárlási láz - legalábbis a Buksza által szombaton megkérdezett boltosok és vásárlók szerint. Az egyik Metro-áruházban például kifejezetten kevesen voltak.
Csernátony Csaba, 2020. március 22. vasárnap, 11:13
Fotó: Napi.hu / Csernátony Csaba

Bár sok nagy boltlánc üzletében hiányzik vagy csak nagyon kevés a hús, valamint a tisztítószerek kínálata is leszűkült az elmúlt hetekben tapasztalt roham miatt, a hétvégén akadtak olyan boltok, ahol már kezd helyreállni a rend - derül ki a Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogja) körképéből.

Jobb lett a helyzet

Péntek este és szombat délután több fővárosi üzletet - köztük Tesco-, Lidl-, Auchan és Metro-áruházakat - kerestünk fel, ahol a vásárlókat és eladókat is kérdeztünk az elmúlt napokról. "Hagyjuk már a csirkét, szinte mindenki ezzel jön. Az még nincs. Be van ígérve a csirkeszállítmány, rövidesen feltöltjük a készletet" - mondta nevetve az egyik Lidl eladója szombaton, aki úgy érzékelte, hogy az utóbbi napokban valamelyest alábbhagyott a vásárlási láz.

Ezt erősítette több tescós kollégája, akik szerint szintén kevesebb vásárló járt a boltokban az elmúlt napokban. "Egyrészt talán sokan tényleg elhiszik végre, hogy lesz elég kaja. Másrészt egyre többen otthon maradnak és csak akkor mennek vásárolni, ha tényleg szükség van rá" - tette hozzá az egyik eladó.

Sokan kifogyhattak a pénzből

Az egyik Budapest-közeli Metro-áruházban szombat késő délután viszonylag kevesen voltak. A boltlánc munkatársa a Lildnél dolgozó kollégájával összhangban azt mondta: "Iszonyatos volt az utóbbi egy-két hét, ölre mentek a húsokért, tisztító- és fertötlenítőszerekért. Utóbbiakból még jókora utánpótlásra van szükség, de a húsoknál már javult a helyzet." Szerinte sok embernek elfogyott a pénze a korábbi vásárlások eredményeként.

A Metro esetében számíthat az is, hogy a bár a cég áruházait magánvásárlók is látogathatják, a cég áruházai nagykereskedelmi egységként is működnek, azaz sok vendéglátós a Metrókból szerzi be a termékeket, de ők most nem vásárolnak, mert a szóban forgó helyek nyitvatartási idejét korlátozták a veszélyhelyzet miatt és amúgy sincs nagyon vendég.

Szülői tiltás

Több vásárló szerint is kisebb lett a forgalom az utóbbi napokban, legalábbis azokban az üzletekben, amelyekbe ők járnak. Egy negyvenes éveiben járó kétgyermekes apa az egyik újbudai Tescóból jövet arról beszélt a Bukszának, hogy mintha kevesebben lettek volna a boltban.

"Biztos mindenki jó előre feltankolt. Reméljök lassacskán minden helyreáll. Én most egy 2-3 napra való készletet szedtem össze". Egy kétgyermekes anya az idős szülei ellátása miatt többet vásárol, mert nekik megtiltotta, hogy boltba menjenek. "Az elmúlt napokban mintha kevesebben lettek volna, az őrület mintha alábbhagyott volna. Persze kérdés, hogy mikor kezdődik újra" - tette hozzá.

Egy másik családos apa vásárlási szokásai némiképp megváltoztak. Azt mondta: "Most csak háromnaponta megyek boltba. Mindig listával, korábban ez nem minden esetben volt így. Most kizárólag azt veszem, ami fel van írva. Ezt sem tartottam be mindig a korábbi vásárlások során".

Megjegyzés
A boltláncok munkatársai korábbi körképünkhoz hasonlóan most is név nélkül nyilatkoztak, mondván nincs jogosultságuk hivatalosan információt adni a mostani helyzetről és nem szeretnének ebből bajt maguknak. Amúgy az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny, a Tesco és a Spar sem ad információkat külön-külön, a cégeket képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség a "szóvivőjük". A boltosok kérésére nem írtuk le, hogy pontosan melyik üzlet munkatársa nyilatkozott.

A boltláncokat képviselő Országos Kiskereskedelmi Szövetség az elmúlt hetekben többször is jelezte, hogy Magyarországon még soha ekkora forgalom nem volt az élelmiszerboltokban. Vámos György főtitkár erre utalva azt is elmondta, hogy a kereskedelmi dolgozók "pokoli munkát végeznek".

Ebben a helyzetben a szövetség arra kéri a vásárlókat, hogy türelemmel hálálják meg az erőfeszítésüket, illetve lehetőség szerint egyedül menjenek vásárolni és az üzletekben tartsanak ésszerű távolságot másoktól. Van és lesz is elegendő élelmiszer az üzletekben. Vannak bizonyos termékek - például az antibakteriális kézfertőtlenítő -, amelyek tényleg hiányoznak a polcokról. Az alapvető élelmiszerekből van elég, ezeknél is előfordulhat logisztikai okokból átmeneti hiány, de a kereskedők folyamatosan újratöltik a polcokat.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fricibacsi3, 2020.03.22 16:54

Nem a pénz fogyott el, hanem mindenki bepufferolta a kaját, WC-papírt meg mindent 2 hónapra és elkezdte felélni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.03.22 15:54

Fogy a pénz, meg tele a hűtő, a kamra, meg az összes szabad hely.
És azért is nőtt itt a forgalom, mert nem tudunk külföldre menni vásárolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2020.03.22 15:37

@megalodon: "Egyébként meg lesznek gondok főleg ha senki sem jár be termelni az üzemekbe"
Hiszed te... az élemuszeripar (nem a kóllagyárra gondolok) nem fog leállni.
Ahogy a mezőgazdaság sem áll le holmi vírus miatt, aki tud az most is kint van a földeke,gyümölcsösökben.
Ahogy drága nagyapám mondta a földet még a háborúban is fel kell szántani.
Egy vidéki ismerősöm tegnap lecsapott két hízót, még aznap el is adott szinte mindent.
Csak röhög a markába az egymást boltban agyontaposó,pánikoló hülyéken.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2020.03.22 15:30

Én úgy nőttem fel, hogy szülők,nagyszülők tartottak jószágot, hónapokra elegendő kaja volt otthon(lábon állva, vagy fagyasztóban felváltva) pár konzerv ettől függetlenül mindig volt a kamrában.
Pár hétre elegendő kaja mindig van itthon, sok agyatlan gondolom most hallott erről először,ezért képesek agyontaposni egymást.
Amúgy meg mi lenne itt az emberekkel, ha lennének olyan kemény telek, mint a 80-as vagy még a 90-es években is, amikor nem volt ritka, hogy napokra/hetekre el voltak vágva települések? Az öregek beizzították a kemencét és kenyeret sütöttek. Ma már vidéken is annyi életképtelenen balf@sz van aki egy kazánba nem bírna begyújtani, hogy nem igaz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2020.03.22 15:01

Várjuk az 1200 eurós paychecket, mint az USA-ban! Magyarországon szegény emberek laknak! A Cseh Katalinnak is ezt kellett volna először elintéznie, na meg a kint lévő politikusainknak pártállástól függetlenül. Magyarország egy nagy összeget kapott az EU-tól! Mindenkinek át kell utalni egy összeget két héten belül, mint az USA-ban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html