Koronavírus: fontos üzenetet küldtek a kereskedők

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nagyra becsüli az önkormányzatok szándékát a települések lakosai, a családok és az ott dolgozók érdekében. Ezért együttműködésre hívja fel őket, mivel újabb szintet lépett a járvány - jelentette be a szervezet.
Domokos László, 2020. március 17. kedd, 09:51
Fotó: Shutterstock

Az Országos Kereskedelmi Szövetség tagvállalkozásai (Aldi, Auchan, dm, Lidl, Media Markt, Metro, Mol, Obi, Penny Market, Praktiker, Rossmann, Spar, Tesco) megfeszített, a biztonságos élelmiszer-ellátásra és más fontos termékek, üzemanyag-, drogériai, informatikai és barkácstermékek biztonságos ellátására irányuló munkájuk során szigorú, országosan egységes egészségügyi és biztonsági követelmények alapján végzik tevékenységüket, minden jogszabályi előírást és központi államigazgatási hatósági felhívást betartva.

Az önkormányzatokhoz fordultak a botlláncok

Az élelmiszerek mellett figyelemmel kell lenni olyan árucikkekre is, mint például babaápolási, háztartási tisztító és higiéniai, informatikai, barkácstermékek is (például a digitális tanrend, az otthoni irodai munka, vagy például a szükséges épületkarbantartás, vízvezeték, villanyvezeték esetleges meghibásodása miatt)

Állandó napi kapcsolatot tartanak a kormánnyal és a szakhatóságokkal, közösen kísérjék figyelemmel az ellátást és kezdeményeznek központi, egységes döntéseket.

Az OKSZ arra kéri az önkormányzatokat, vegyék figyelembe, hogy az országosan egységes rend szerinti védekezés a leghatékonyabb, a legcélravezetőbb, mindannyiunk számára és ez szolgálja legjobban az egyes települések lakosainak érdekeit is - olvasható a szervezet közleményében. Ezek maradéktalan betartása érdekében az élelmiszer-kereskedelmi áruházak megnövelték a fertőtlenítő- és tisztítószer rendeléseik mennyiségét.

A dolgozók munkavégzésének segítése érdekében, más intézkedésekkel együtt növelték a szünetkiadások rugalmasságát, hogy - az ajánlásokkal összhangban - biztosítani tudják a gyakoribb kézmosás lehetőségét is. Az áruházakban rendkívül alapos a takarítás.

A kereskedők azt kérik, az önkormányzatok hívják fel a lakosság figyelmét a következőkre:

  • lehetőleg egyedül menjenek bevásárolni, kerülve a csúcsidőszakot,
  • az üzletekben tartsanak ésszerű távolságot minden személytől, az Egészségügyi Világszervezet ajánlása egy méter,
  • ügyeljünk mindannyian közösen a higiéniai ajánlásokra.
Biztonságos marad az ellátás

Az élelmiszer-ellátás és a legalapvetőbb termékek ellátása minden településen biztonságos marad. A veszélyhelyzetre tekintettek a kormány megteszi a szükséges intézkedéseket, követi a nemzetközi fejleményeket (WHO ajánlások) és szükség szerint módosít a szabályokon, amelyeket egységesen betartanak a tagvállalatok.

A helyi szintű eltérő szabályok végrehajtása olyan szervezést igényel, amely hátráltatja a lakosság biztonságos kiszolgálását - vélik a kereskedők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.17 11:17

@tepsi: "A kiszállítói lánc minden tagja védőfelszerelésben vinné ki a steril csomagolásban lévő árukat.
A gyárakban az adminisztráció online dolgozna otthonról, a gépkezelők, fizikai munkások pedig a gyárban szigorúan védő munkaruhában dolgozhatnának.
A dobozok amikről korábban írtam úgy működnének hogy a behelyező nyílásuk egy forgóajtó lenne"

Szerintem egyszerűbb ha atombunkert építesz és bezárkózol oda 5 évre, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.03.17 11:13

Véleményem szerint mindenkinek rendszeresíteni kellene egy nagy ládát a lakása vagy háza elé ahová az online megrendelt és kifizetett élelmiszereit kiszállítanák. Így nem kellene a boltba járni az embereknek és ott megfertőzniük egymást. Ráadásul sokkal olcsóbb lenne ha nem mindenki külön benzinezne a boltba hanem egyszerre sok embernek szállítanák ki a cuccot. Az időseknek az önkormányzat írná össze, rendelné meg, venné át a kiszállítótól és vitetné ki közmunkással. A kiszállítói lánc minden tagja védőfelszerelésben vinné ki a steril csomagolásban lévő árukat.
A gyárakban az adminisztráció online dolgozna otthonról, a gépkezelők, fizikai munkások pedig a gyárban szigorúan védő munkaruhában dolgozhatnának.
A dobozok amikről korábban írtam úgy működnének hogy a behelyező nyílásuk egy forgóajtó lenne (hasonlóan a plázák bejáratához, így azokból illetéktelen nem tudna kivenni semmit, csak a tulajdonos aki hátulról ki tudja nyitni kulccsal.
Később ezeket a ládákat olyan rekesszel is el kell látni ami a fagyasztott árukat hűti, amíg este a gyárból haza nem ér a munkás és ki nem veszi az online rendelt és kifizetett dolgait a ládából.
Ha a fertőzés új stádiumába ér, akkor ezt a kényszerű lehetőséget ugyanúgy mérlegelni kell mint a kényszerűségből hirtelen bevezetett digitális oktatást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html