Hiába köhögött a Kínából hazajött magyar nő, a hatóságok szerint nem kellett vizsgálni

Még szombaton számolt be egy magyar nő arról, hogy bár Kínából jött haza, fájt a torka és lázasnak érezte magát, még kérésére sem vizsgálták meg, hogy fertőzött-e a koronavírussal (hivatalos nevén 2019-nCoV). A magyar hatóságok szerint bár furcsának tűnik, de az eljárás jó. Több kritériumnak kell teljesülnie a járványügyi intézkedésekhez.
Szabó Dániel, 2020. február 9. vasárnap, 20:09
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

Mivel még mindig fájt a torkom és néha köhögtem is, másnap felhívtam a Szent László Kórház információs vonalat, és elmondtam, hogy Kínából érkeztünk és szeretnénk megcsináltatni a tesztet, hogy biztonsággal tudjuk, nem vagyunk fertőzöttek, és találkozhassunk a családdal, barátokkal. Azt mondták semmi értelme bemenni, mert, ha nincs tünetünk, nem tudják kimutatni a vírust. Mondom neki, hogy fájt a torom, és néha köhögök. Menjek el a házi orvoshoz, ő leveszi a kenetet, és eldönti, mi legyen

- számolt be a Facebookon egy Kínából hazatért magyar nő, Magyari Éva, hogyan próbált biztonságosan eljárni, és kideríttetni, hogy megfertőződött-e a világszerte már több mint 800 ember halálát okozó és már közel 40 ezer embert megbetegítő kórral. A nő és férje egy olyan városban lakik, ahol több járványügyi intézkedést is bevezettek, amikor egy utazásról hazatértek azonnal a papírjaikat kérték és megmérték a lázukat. Haza végül azért jöttek az országból az utolsó sanghaji géppel, mert a kínai otthonukban még a fűtést is kikapcsolták a helyi epidemiológiai intézkedések részeként.

Történetét végül a 24.hu dolgozta fel, így a portál cikkéből tudható, hogy a házi orvos azonnal beutalóval küldte a kórházba, amikor megtudta, hogy Kínából tért haza és a fent említett tüneteket mutatja.

Végül Magyari Éva bejutott egy kórházba, de ott nem vettek tőle garatkenetet, mert az orvos állítólag arra hivatkozott, hogy a Belügyminisztérium által elrendelt koronavírus-elleni intézkedési terv szerint azt csak azoknál kell megtenni, akik Vuhanból tértek haza. A BM által múlt héten kiadott 28 pontos akciótervre egyébként tévesen hivatkoztak az ellátóhelyen: abban ilyen kitétel egyáltalán nem szerepel. (A Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs teljes akciótervét ide kattintva olvashatja el).

2020. január 31-én tartotta első ülését a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs, melynek vezetői a belügyminiszter és az emberi erőforrások minisztere, de Belügyminisztériumtól független szervezet.

A törzs további tagjai: az országos tiszti-főorvos; a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója; az országos rendőrfőkapitány; az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, továbbá a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és az Országos Mentőszolgálat főigazgatói.

Később hiába ajánlotta fel a nő, hogy kifizeti a vizsgálatot, lényegében a "szabály, az szabály" választ kapta az őt vizsgáló szakembertől. A hírportál kérdésére egyébként a BM is azt mondta, nincs olyan előírás, hogy csak a vuhani látogatások után a tüneteket mutató betegeket kell tesztelni.

A Napi.hu korábban részletesen írt a kórházaknak még január közepén kiküldött eljárásrendről. Ebben egyáltalán nem szerepel ilyen kitétel, arra viszont szigorú előírások vannak, hogy a beérkezett betegtől anamnézist kell venni, rögzíteni kell a tüneteit. Ha pedig már csak a gyanú megvan, hogy valaki a 2019-nCoV fertőzöttje lehet, akkor elkülönítve kell még a meghatározott vizsgálatért felelős kórházba is elvinni.

A hatóságok elmagyarázták, hogy miért volt jó ez így

Vasárnap délután a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) próbálta feloldani a leírt eset és a járványhelyzet között feszülő ellentétet.

"Mikrobiológiai vizsgálatot kizárólag a koronavírus-fertőzésre gyanús, meghatározott tüneteket produkáló betegeknél lehet és kell végezni - közölte az NNK közleményében.

"A sajtóhírekben megjelent, Kínából hazatért embernél a fertőzés gyanújának kritériumai nem igazolódtak, ezért laboratóriumi vizsgálatra nem volt szükség. Egészséges, más betegség tüneteit mutató embert kizárólag járványügyi indokok alapján, bizonyítottan koronavírussal fertőzöttel való szoros kontaktus esetén kell szűrni" - magyarázták a lépést.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend szerint a koronavírus-fertőzés szempontjából akkor számít gyanúsnak egy eset, ha a súlyos, akut légúti fertőzésben - láz, köhögés, fulladás - szenvedő, kórházi ellátást igénylő beteg a tünetek kezdetét megelőző 14 napban Kínában járt és klinikai állapotára nincs más egyértelmű magyarázat. Gyanúsnak tekintik az akut légúti fertőzés esetén azt a beteget is, aki a tünetek kezdetét megelőző 14 napon belül Kína Hupej tartományában járt vagy szoros kapcsolatban volt koronavírus-fertőzöttekkel, esetleg olyan kórházban járt, ahol a vírussal fertőzötteket kezelnek - tették hozzá a közleményben.

A Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben az ellátásra jelentkezők kivizsgálása az eljárásrend betartásával történik.

A hatóságok tájékoztatása szerint Magyarországon még egyetlen Vuhan koronavírus okozta fertőzést sem diagnosztizáltak, több esetet vizsgáltak már, de ezek nem mutattak pozitív eredményt a betegség jelenlétére. Európában viszont már közel 50 fertőzöttet találtak, és kisebb gócpont alakulhatott ki egy francia kisvárosban, ahol egy síközpontban már legalább 5 megbetegedést regisztráltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bruce2000, 2020.02.11 01:49

https://www.facebook.com/eva.magyari.9/posts/3195664133795386
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.02.11 00:33

@Józsi2222:
Mert az egyetlen ütődöttben sem merült fel, hogy a nő még a felrőzés tüneti megjelenésének a legelején is járhatott?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.02.11 00:29

@hedviga:
Végre egy kommented, amellyel teljesen egyet tudok érteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.02.11 00:27

Na tessék!
Itt van az első igazán hungarikum hülyeség.
Az elővigyázatosság nálunk nem azt jelenti, hogy elővigyázatosság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2020.02.10 22:25

És akkor kin kell elvégezni a tesztet? A halotton?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html