Koronavírus: a kereskedők kérik, ne pánikszerűen vásároljanak

Indokolatlan a koronavírus járvány miatt az élelmiszerkészletek felhalmozása, mert az áru ott lesz a boltokban holnap és holnapután is - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a köztévén az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2020. március 19. csütörtök, 11:58
Fotó: Napi.hu

Magyarországon még soha ekkora forgalom nem volt az élelmiszerboltokban és a kereskedelmi dolgozók "pokoli munkát végeznek" - mondta a szakember.

Ebben a helyzetben a szövetség arra kéri a vásárlókat, hogy türelemmel hálálják meg az erőfeszítésüket, illetve lehetőség szerint egyedül menjenek vásárolni és az üzletekben tartsanak ésszerű távolságot másoktól.

Van és lesz is elegendő élelmiszer az üzletekben. Ugyan az antibakteriális kézfertőtlenítő valóban hiánycikk, ám az alapvető élelmiszerekből a kereskedők folyamatosan újratöltik a polcokat. Ezt személyes tapasztalatai alapján is meg tudja erősíteni - jelentette ki Vámos György.

A főtitkár elismerte, hogy a vásárlói rohamok kiszámíthatatlansága és a határzárak nyomán a szállítási fennakadások okoznak átmeneti logisztikai problémákat, ám ezeket belátható időn belül kiküszöbölik a kereskedők.

A húsáruk árának emelkedésével kapcsolatban azt mondta, hogy a sertéshús a sertéspestis következtében kiürült világpiac miatt már hosszabb ideje megdrágult, ám a csirkemellfilé az egyik piacon valóban "őrült drágának tűnik".

Szerinte a megkezdődött vizsgálat feladata annak kiderítése, hogy az ár valóban tisztességtelen-e. Mert ha az érintett kereskedő maga is drágán kapja a terméket, akkor kénytelen drágábban is eladni - mondta Vámos György.

Több magyar boltlánc már vásárlási limitet vezetett be egyes árucikkekre: maximum csak néhány darabot lehet egyszerre vásárolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.20 01:24

A KORONAVÍRUS ÉS A HÁTTÉRHATALOM

https://www.youtube.com/watch?v=pAzCrq0YShs
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2020.03.19 17:27

Az extra forgalom miatt a boltokba dől az extra pénz is. A bolt tulajdonosa két lehetőség közül választhat:
- a plusz bevételből luxusjachtra gyűjt és eközben megpróbálja a helyzetet túlélni a jelenlegi alkalmazotti állomány korbáccsal verésével
- a plusz bevételből plusz alkalmazottakat vesz fel (éppen most válik munkanélkülivé százezer ember) és nem nyavalyog, hogy a kevés embere nem győzi ezt a hajtást.
Ugyanez vonatkozik a kurrens (hiány)termékek gyártóira is: hegyekben áll a munkaerő, ez nem lehet hivatkozási alap..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html