Koronavírus: máris átvett egy céget az állam (frissítve)

A kormány pénteken állami felügyelet alá vonta a debreceni székhellyel működő Kartonpack Dobozipari Nyrt.-t, amely hazánk egyik nagy csomagolóanyag-gyártója. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter később közölte: az államnak 61,9 százalékos befolyása van már a cégben.
Domokos Erika, 2020. április 17. péntek, 12:52
Fotó: Pixabay

A kormány a veszélyhelyzet során teendő intézkedésekre hivatkozva elrendelte a Kartonpack Dobozipari Nyrt. magyar állami felügyelet alá vonását - derül ki a pénteki Magyar közlönyből.

A Kartonpack a honlapja szerint Magyarország egyik legjelentősebb csomagolóanyag-gyártó vállalata, fő profilja nyomtatott kartondobozok (faltkartonok) gyártása.

Az agrárminiszter márciusban közepén a járvány miatti élelmiszer-felvásárlások kapcsán arról beszélt, hogy megfelelő mennyiségű hazai élelmiszer áll rendelkezésre, csak a készletek pótlása okozott gondok a kereskedelmi láncoknak. "A termelés jelentős része hazai alapanyagra épül, így amíg a mezőgazdaságban nem jelentkeznek problémák, e téren jelentős veszély nem várható. Jellemzően segédanyagok, például csomagolóanyagok érkeznek Kínából, ezek hiánya hamarosan érezhető lesz" - közölte akkor  miniszter az MTI-vel.

Zűrös cég sikeres a tőzsdén

A Kartonpack részvényeinek árfolyama szárnyalt az év elején a tőzsdén. A cégnek zavaros a tulajdonosi struktúrája. A Kartonpack legnagyobb tulajdonosa (a BÉT honlapja szerint 61,9 százalékos) hivatalosan az a Britton Capital & Consulting Kft., amely ellen az állam javára vagyonelkobzást rendeltek el. A Britton Capital ugyanis annak a Kerék Csabának az érdekeltségébe tartozik/tartozott, akit a Kulcsár-ügyben elítéltek. (A Britton részvényeit zárolták. A végrehajtás során a pakettet csak a tőkepiaci törvény szerint megszabott áron lehet meghirdetni.) A Kartonpack 29,6 százalékos tulajdonosa Fintha Nagy Ádám ügyvéd, aki több tőzsdei cégben megfordult már - bennfentes kereskedés gyanújába is került a Kartonpack-részvényekkel -, és a hvg.hu korábbi cikke szerint Rogán Antal belváros-lipótvárosi polgármestersége idején részese volt az ellenzék által támadott önkormányzati ingatlaneladásoknak is.

Szinte mindent megtehet a cég élén a kormánybiztos

A Kartonpack állami felügyelet alá vonásáról szóló pénteki kormányrendelet szerint a magyar állam nevében a tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos jár el. Ilyen kormánybiztossá 2018 augusztusában Juhász Editet, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkárt nevezték ki. (Ő Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter egyik államtitkára.)

  • A kormánybiztos kizárólagosan jogosult dönteni a társaság közgyűlésének hatáskörébe tartozó ügyekben,
  • betekinthet a társaság irataiba, számviteli nyilvántartásaiba, könyveibe,
  • a társaság fizetési számláját, pénztárát, értékpapír- és áruállományát, valamint szerződéseit megvizsgálhatja,
  • a társaság vezető tisztségviselőjének, a felügyelőbizottság tagjának a megbízatását visszahívással megszüntetheti, és új személyt nevezhet ki,
  • a képviseleti joggal rendelkező személy - ideértve a társaság vezető tisztségviselőjét is - képviseleti jogát korlátozhatja vagy megszüntetheti,
  • a társaság vagyoni jellegű kötelezettségvállalásait tartalmazó szerződéseket jogosult azonnali hatállyal felmondani, vagy ha a felek egyike sem teljesített szolgáltatást, a szerződéstől elállni - áll a kormányrendeletben,

A rendelet a veszélyhelyzet megszűnéséig hatályos.

Bártfai: az államnak már többségi befolyása van
Járványhelyzetben stratégiai fontosságú vállalatok közé került a Kartonpack Dobozipari Nyrt. - írta pénteki közleményében Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. A Honvédelmi Irányító Törzs delegáltjai ma átadták megbízó levelüket a társaság vezetésének és megkezdték tevékenységüket. A miniszter szerint a stratégiai iparágakkal együtt szükséges kezelni az ezeket kiszolgáló gazdasági folyamatokat megvalósító cégeket is, így az állami szerepvállalás ebben a körben is indokolt. A társaságban a magyar állam 61,9 százalékos mértékben részvényesi jogok gyakorolására jogosult. (Ez a fent említett Britton-részvénycsomag - a szerk.) Az állami felügyelet ellátása kormánybiztos útján történik, akinek a feladata többek között a társaság hatékony működésének biztosítása és a stratégiai iparágakkal való együttműködésének - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.17 20:27

Sorakozó, managerkéim! Vííí-gyázz!! Majd én tanítok nektek egy kis fegyelmet, elpuhult semmirekellők! Halljam, főmanagerkém, mi a mai munkaterv?? Hogy mi?? Haptákba ha velem beszélsz, közlegény!! Húsz fekvőtámasz, utána folyosótakarítás! Mars!!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2020.04.17 14:16

@Sikitamiki: " Idősotthonba vajon miért nem küldtek katonákat meg kormánybiztost? "

Miért miért:)) Még a végén elpatkolna egy kiváló seggnyaló, ha egy idős otthonban kellene naponta "ádáz" munkát végezni:))

Győr egyik nagy létszámú idős otthonában pl. azért nincs jelenleg orvos, mert aki eddig ellátta a betegeket elmúlt 65 éves....Tiltva vagyon neki.
Másik egyenlőre nincs.
Ez tény, és gondolom sok ilyen eset lehet. De mulasztásról hőbörögni könnyebb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sikitamiki, 2020.04.17 14:03

Itt az állami mentőcsomag, NER kimazsolázgatja a neki kellő cégeket az járvány leple alatt. Idősotthonba vajon miért nem küldtek katonákat meg kormánybiztost? Megérdemlitek, birkák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html