Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszterelnök hétfői bejelentése végre érdemi lépéseket tartalmaz, de az egészen biztos, hogy megkésve jutott el idáig. A kormány ugyanis hetek óta tétlenül nézte a számok egyre drámaibb alakulását - írja közleményében az MSZP.

Lezárások jönnek, ezért még nagyobb szükség lesz arra, hogy a nyugdíjasok, a családok és a dolgozók segítséget kapjanak az államtól. Az MSZP - a többi ellenzéki párttal együtt - éppen ezért tett javaslatokat a támogatásukra, amelyek megvalósítását a miniszterelnök mai bejelentését követően már nem lehet tovább késleltetni.

Táppénz és álláskeresési támogatás kell!

Az MSZP szerint 100 százalékos táppénzt kell biztosítani mindenkinek a következő 90 napban, aki megbetegszik vagy karanténba kerül. Továbbá gondoskodni kell azokról is, akik elveszítik a munkájukat, a párt ezért követeli, hogy az álláskeresési támogatást a jelenlegi 3 hónap helyett 9 hónapon át folyósítsák, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint.

Összellenzéki javaslat is készült

A parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki pártok, a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd közös parlamenti határozatot nyújtanak be azért, hogy megkezdődjön végre a járvány és a válság elleni valós védekezés - jelentették be a pártok képviselői még a miniszterelnök mai, korlátozásokat bejelentő beszéde előtt.

A határozati javaslat a következő intézkedésekre tesz javaslatot a kormánynak:

1. Minden magyar állampolgár számára tegye lehetővé, hogy ingyenesen teszteltethesse magát a koronavírus-fertőzés kimutatása érdekében, teremtse meg a tömeges és ingyenes tesztelés pénzügyi és technikai feltételeit;

2. Legalább kéthetente minden egészségügyi dolgozó, pedagógus, valamint szociális dolgozó, továbbá minden kórházi felvételre kerülő beteg és a szociális intézmények lakói esetében végezzék el a megfelelő vírusteszteket;

3. Teremtse meg az azonnali és hatékony kontaktkutatás feltételeit, és gondoskodjon a kontaktok azonnali és gyors teszteléséről;

4. Az egészségügyi szakdolgozók 100 százalékos bérkiegészítésben részesüljenek, figyelembevéve a folyamatban lévő béremelést is, tekintettel az egészségügyre nehezedő nyomásra.

5. A járvány időszaka alatt minden fertőzöttnek lehetővé kell tenni az az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, függetlenül a biztosítotti viszonyától.

6. Gondoskodjon arról, hogy a koronavírus-fertőzés tünetei miatt a betegsége idejére otthon maradó munkavállaló számára a munkajogi és társadalombiztosítási szabályozás ne jelentsen anyagi hátrányt, elősegítve ezzel mind a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését, mind a munkavállalók biztos megélhetését;

7. Támogassa az otthoni munkavégzés alkalmazását azokon a munkahelyeken, ahol ez lehetséges, alakítsa ki az otthoni munkavégzés szabályozási kereteit, biztosítsa, hogy a munkaadók lássák el a munkavállalókat megfelelő eszközökkel és járuljanak hozzá az otthoni munkavégzés költségeihez és a rezsihez, ennek fedezetét központi költségvetésből biztosítsa a kis és közepes vállalkozások számára;

8. Gondoskodjon a munkájukat elvesztett dolgozók számára azonnali közvetlen támogatás kifizetéséről, és a munkanélküli ellátások igénybevételének időtartamát növelje meg;

9. A korábbinál kedvezőbb feltételekkel indítsa újra a részmunkaidős foglalkoztatást támogató állami programot, ágazattól függetlenül nyújtson közvetlen támogatást a járvány miatt nehéz helyzetbe került mikro, kis és közepes vállalkozásoknak.

10. A megélhetés terheinek növekedése miatt nyújtson azonnali pénzügyi támogatást a gyermekes családoknak és a nyugdíjasoknak.

11. Vonja vissza az önkormányzatokat sújtó elvonásokat, és nyújtson többlet állami támogatást a helyhatóságok megnövekedett feladatainak ellátására.