Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében a Magyar Telekom (MT) március 16-ától általános távmunkát hirdetett munkavállalói számára. Ez azt jelenti, hogy azokban a munkakörökben, ahol lehetséges, a kollégák otthonról dolgoznak a veszélyhelyzet végéig - jelentette be közleményében az MT.

4600 ember nem ment be az irodaházba

A távközlési vállalat budapesti, népligeti székháza az ország legnagyobb irodaháza, amelyben ötezren dolgoznak. Mától csak a hálózat felügyeletét végző, és az ügyfélszolgálatos feladatokat ellátó dolgozók maradnak a székházban, mintegy 400-an.

A társasága távoli elérést biztosító VPN hálózatát felskálázta, hogy minden távmunkázni tudó munkatárs egyszerre is hozzáférjen a belső rendszerhez. A fejlesztés sikeres pénteki tesztje után a vállalat további intézkedésig távmunkára kérte kollégáit.

Távmunka vagy távolléti díj

Az oktatási intézmények bezárása miatt a Telekom igyekezett a távmunka lehetőségét kiterjeszteni olyan munkakörökre is, ahol ez eddig nem volt bevett szokás. Amennyiben egy kisgyermeket nevelő kolléga munkaköréből adódóan mégsem tud élni a távmunka lehetőségével (például bolti értékesítő), úgy a cég távolléti díjat fizet számára, hogy gyereke(i) felügyeletét elláthassa - írta a Telekom közleményében.

"Kiemelten fontos számunkra kollégáink egészségének védelme, mivel tudjuk, hogy ügyfeleink számítanak ránk különösen most, hogy a digitális kapcsolattartás fontossága felértékelődött. Ezért elővigyázatosságból megkértük kollégáinkat, hogy dolgozzanak otthonról, és csak az jöjjön be a székházba, akinek személyes jelenlétet igénylő feladata van" - mondta Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

Eddig sem volt ritka a távmunka

Az egyéb rugalmas munkavégzési formák mellett a távmunka az MT-nél régóta bevett gyakorlat, része a vállalati kultúrának. A munkatársak jelentős része rendelkezik távmunka szerződéssel, naponta átlagosan 500-an távmunkáznak, bizonyos csúcsnapokon pedig akár 1000 kolléga is otthonról dolgozik. Általánosságban egy Telekom alkalmazott heti egy alkalommal távmunkázik (természetesen a helyszíni jelenlétet igénylő munkakörök esetében erre nincs mód, ilyen például az ügyfélszolgálat vagy az üzletek) - magyarázta a cég. 2019-ben összesen 169 ezer távmunkás napot regisztráltak a Telekomnál.

A társaság üzletei továbbra is nyitva tartanak, de arra kérik az ügyfeleket, hogy csak egészségesen látogassák az üzleteket, és a kényelmesebb ügyintézés érdekében válasszák a digitális ügyfélszolgálati csatornákat.