Koronavírus: szigorít a Volánbusz, mert sokan utaznak maszk nélkül

A nagyobb autóbusz-állomásokon is ellenőrzi a rendőrség a közegészségügyi előírások - például a maszkviselési kötelezettség - betartását a jövő héten, mert az elmúlt időszakban egyre többen utaznak maszk nélkül - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
Szabó Zsuzsanna, 2020. augusztus 21. péntek, 11:22
Fotó: MTVA/Bizományosi / Jászai Csaba - A kép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A közlekedési társaság közleményben emlékeztet: a koronavírus-járvány terjedésének megelőzéséért a közösségi közlekedési eszközökön kötelező a száj és az orr eltakarása. Erről a társaság a honlapján, a közösségi médiában, valamint az állomásokon és a buszokon is tájékoztatja az utazókat.

A Volánbusz a járványügyi készültség ideje alatt is folyamatosan fertőtleníti autóbuszait, létesítményeit, valamint ellátja munkatársait a szükséges védő- és fertőtlenítőeszközökkel. A veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt időszakban csaknem 125 ezer liter felületfertőtlenítő szert, 60 ezer törlőkendőt, 320 ezer kesztyűt, 14 500 védőszemüveget és több mint 1600 overallt biztosított munkatársai számára a fertőtlenítési feladatok elvégzéséhez. Kézfertőtlenítőből, fertőtlenítő hatású folyékony szappanból különböző kiszerelésekben több mint 37 ezer litert helyezett ki munkavállalóinak a társaság, a szájmaszkokból pedig eddig több mint 293 ezret osztott ki.

A Volánbusz emellett 700 érintésmentes kézfertőtlenítő-adagolót telepített állomásaira országszerte az utasok és a munkatársak higiénés biztonságáért, és az autóbusz-állomások és a járművek fokozott takarítása mellett ózonos fertőtlenítéssel bővítette eszköztárát a fertőzés terjedése elleni védekezésben.

A júniusban beszerzett 58 ózongenerátor az ország csaknem teljes területén gondoskodik a Volánbusz mintegy 6500 járműve rendszeres fertőtlenítéséről. Az új készülékekkel naponta csaknem 350 autóbuszt kezelnek, 20 nap alatt a teljes járműállomány sorra kerül - tették hozzá.

A társaság arra kéri az autóbuszjáratain utazókat, hogy továbbra is tartsák be a kötelező egészségvédelmi rendelkezéseket, láz és meghűléses tünetek esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket, részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletváltási lehetőségeket, valamint minden esetben viseljék a járatokon a vonatkozó kormányrendeletben előírt, orrot és szájat eltakaró maszkot, sálat vagy kendőt, és tartsák be a közegészségügyi előírásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.08.22 10:43

A rendőrség ugyanilyen intenzitással ellenőrizhetné a vezetés közben mobilozó buszvezetőket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gtri, 2020.08.21 17:32

A járatritkításokkal mi a helyzet? Arról miért nem történik említés? Nyilván ha tömöttebbek a buszok, az majd nagyban elősegíti a fertőzés elkerülését.

https://index.hu/belfold/2020/07/13/a_vonatok_utan_a_bszjaratok_is_ritkulnak_a_jarvany_miatt/

"?Tarlós István országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottként tizenkilenc pontos javaslatot állított össze a közlekedés átalakításáról. A miniszterelnöknek címzett levél szerint a volt főpolgármester épp a járvány időszakát javasolta a változások elindítására, mert szerinte így kisebb lesz az érdeklődés és a tiltakozás a járatok megszüntetése miatt, s mindent összevetve ez így is van?"

A MÁV és a Volán járatokat is ritkítják. Nagy a hallgatás "a párt" és a kormány részéről ebben az ügyben. Pedig nyilván örülnek a fideszes szavazók is a járatritkításoknak. Csak azért nem mennek az utcára örömtáncot járni, mert betartják az egészségügyi előírásokat.

Nagyon tetszik az is, hogy a cikk szerint: "A júniusban beszerzett 58 ózongenerátor az ország csaknem teljes területén gondoskodik a Volánbusz mintegy 6500 járműve rendszeres fertőtlenítéséről. Az új készülékekkel naponta csaknem 350 autóbuszt kezelnek, 20 nap alatt a teljes járműállomány sorra kerül - tették hozzá."

A vírus is elfogadta azt, hogy csak 20 naponta kezelnek egy buszt ózongenerátorral? Tekintve, hogy 14 nap körülire teszik a a betegség lappangási idejét, így egy fertőzött utas után akár 6-7 napig is fertőtlenítetlen maradhat egy busz. A vírus is aláírta a megegyezést a Volánbusszal, hogy ezen idő alatt nem fog fertőzni? Remélem aláírta a megegyezést és be is tartja azt. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html