Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A karanténéletmód egyik negatív kísérőjelensége a tűzkár - hívja fel a figyelmet az Uniqa Biztosító. A legtöbb háztartásban megnövekedett az elektromos hálózatok terhelése. Napközben is mennek a háztartási gépek, konyhai berendezések, 2-3 számítógép, a teraszokon egyre több dohányzót látni. Önmagában egyik sem képvisel kiemelt kockázati tényezőt, de mivel most mindenkinek több fronton kell egyszerre helytállni, a kellő figyelem hiányában, megfontolatlan lépésekkel akár 5 perc alatt lángba borítható a szoba.

A biztosító gyakorlatában előforduló leggyakoribb kiváltó okok között vannak a konyhai tüzek. Az Uniqa azt tanácsolja, soha ne hagyják felügyelet nélkül a készülő ételt. Ne menjenek ki percekre a lakásból, ne menjenek ki a kertbe, erkélyre más dolgokkal foglalkozni, amíg az étel készül. A tűzveszélyes anyagokat a tűzhelytől távol kell tartani. Ne tartsanak ilyen tárgyakat, konyharuhákat a sütő ajtajának fogantyúin vagy a tűzhely fölött.

Ezeket a tüzeket sose oltsa vízzel

Az égő olajat vagy zsírt nem szabad vízzel eloltani, hanem le kell takarni a tüzet például egy fedővel, hogy elzárják az oxigén útját. A kenyérpirítót, elektromos főzőlapokat pedig biztonságos távolságra kell helyezni a függönyöktől és más éghető anyagoktól. Az elektromos tüzek elkerülése érdekében fontos a hálózatok megfelelő méretezésének ellenőrzése, a biztosítékok és a szerelvények felülvizsgálata - főleg régebbi épületek, lakások esetében. Sérült vezetékű háztartási gépeket nem szabad használni, és az elektromos tüzeket sem szabad vízzel oltani, vagy a készüléket áram alatt kikapcsolni.

A dohányzóknak azt tanácsolja a biztosító, mindig győződjenek meg arról, alaposan eloltották a cigarettát. A csikket ne dobják le az erkélyről, mert egy másik lakás teraszán felgyújthat valamit, és semmiképpen se dohányozzanak az ágyban vagy éghető lakástextilek közelében.

Ha nem tudja eloltani a tüzet, meneküljön, hívja a 112-t vagy a 105-öt, és hagyja el a lakást. A szomszédoknak is szólni kell, hiszen a tűz tovább terjedhet. Ha már sűrű füstben kell menekülni, vizes textilen keresztül lélegezzen, és igyekezzen minél görnyedtebb testtartásban megközelíteni a kijáratot, mivel így tudja minimalizálni annak az esélyét, hogy nagy mennyiségű mérgező gáz jusson a szervezetébe.

Az Uniqa tapasztalatai szerint máig nagyon kevesen telepítenek otthonukba tűzjelző és poroltó készüléket. Az alig pár ezer forintos beruházás ilyen helyzetben életeket menthet. Kevesen tudják azt is, hogy már egy lakás alapbiztosítása is nagy segítség az anyagi kár rendezésében, hogy ne kelljen önerőből és tartalékokból helyreállítani a keletkezett veszteséget.