Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A friss felmérés adatai országos szinten nem reprezentatívak, a mintában szereplő cégeknél az átlagos havi cafeteriajuttatás 2020-ban 30 310 forint, ez éves szinten mintegy 364 ezer forint.

A Széchenyi pihenő (Szép) kártya részesedése a cafeteria összértékén belül elérte a 68 százalékot. Ez az arány 2018-ban még csupán 38, tavaly pedig 54 százalék volt. Idén is a vendéglátás alszámla a legnépszerűbb 38 százalékkal, míg a szálláshely 23, a szabadidő alszámla súlya pedig 7 százalék. A kártya térhódítása nem meglepő, mivel a legnépszerűbb cafeteriaelemek közül 2019 óta egyedüliként tarthatta meg kedvezményes adózását (jelenleg 15 százalék szja és 17,5 százalék szociális hozzájárulás terheli).

Hiába kevesebb, sokaknak jobb

A pénzkifizetés a visszaesés ellenére továbbra is a teljes cafeteriakeret 28 százalékát adja (2019-ben 40 százalékos volt a részesedése). Itt a népszerűség oka, hogy az alacsonyabb keresetű munkavállalók az üdülési juttatással szemben a hétköznapi kiadásokat támogató, azonnal elkölthető elemeket preferálják - akár alacsonyabb összegű juttatás formájában is.

Bár a pénzkifizetés adózása immár nem tér el a munkabérétől, a cégek mindegyike fenntartotta ezt a lehetőséget, sőt egy részük a többlet adóteher egy részét vagy egészét is átvállalta. Ennek oka egyrészt, hogy a béren kívüli juttatások motivációs hatása jóval hosszabb ideig érvényesül, mint egy hasonló mértékű béremelésé, másrészt pedig az alapbérbe épített juttatás megemelte volna egy sor bérhez kötődő juttatás, például a túlóradíj összegét is.

Nem nyúlnának hozzá

A 2020-as cafeteriajuttatások fennmaradó 4 százaléka önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári befizetésekre (együttesen 2,8 százalék), helyi közlekedési bérletek térítésére (1,1 százalék), bölcsődei-óvodai költségtérítésre (0,6 százalék), ajándékkártyára (0,2 százalék), illetve kulturális szolgáltatásra és sportrendezvény-belépőre (együttesen 0,3 százalék) lett fordítva.

A korábbi sokszínű cafeteriapaletta mára egyértelműen a Szép-kártyára és a pénzkifizetésre redukálódott - mondta Nagy Petra, a BDO Magyarország cafeteria és relokációs munkatársa. Ennek ellenére a vállalatok többsége továbbra sem tervezi cafeteriája átalakítását, racionalizálását. Ezzel azt üzenik munkavállalóiknak, hogy ezentúl sem korlátozzák a választási lehetőségeiket.

A kormány keddi bejelentése szerint a felfüggesztik az idegenforgalmi adót, valamint június 30-ig 4 százalékra csökken a Szép-kártya szociális hozzájárulási adója, és emelik a keretösszegeket is (450 ezerről 800 ezer forintre a versenyszférában, 200 ezerről 400 ezer forintra a közszférában.)