Elsősorban járulékcsökkentéssel vagy a járulékok elengedésével lennének elégedettek, esetleg a katás vállalkozókat segítő intézkedések kiterjesztését az így adózó ügyvédekre is - adta hírül a jogi és ügyvédi marketinggel foglalkozó Pro/Lawyer Consulting, amelynek kérdőívét több mint 1000 magyar jogász töltötte ki.

A jelek szerint az ügyvédi szolgáltatásokat sem hagyta érintetlenül a koronavírus-járvány és a gazdasági válság. azt az online, anonim kérdőívet, melyet készített. Az ügyvédek jelentős részét megviselte az utóbbi néhány hónap: csupán 20 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem csökkent a bevétele az utóbbi hónapokban, míg 20 százalékuk 10-30 százalék közötti csökkenést tapasztalt, 25 százalékuk vallott be 30-60 százalék közötti csökkenést, míg 22 százalékuknak ennél is nagyobb kiesése volt.

A legnagyobb mértékben az ingatlanjoggal kapcsolatos munkák csökkentek, ezután következtek a peres és a céges ügyek. Ahogy arra számítani lehetett, a munkajogi megbízások aránya nőtt a legnagyobb mértékben, 32 százalék jelölte meg ezt a területet, második helyen a követeléskezelés végzett - mondta Bende Máté, a Pro/Lawyer Consulting tulajdonosa.

Az ügyvédek 90 százaléka azt válaszolta, hogy nem történt leépítés az utóbbi hónapokban - ennek az az oka, hogy egyéni ügyvédek vagy egyszemélyes ügyvédi irodák a válaszadók nagy része. Ahol leépítés történt, ott nagyobb részt az adminisztratív személyzetet érintette, de 4 százalék jelölte meg, hogy jogásztól kellett megválniuk.

Elsősorban az egyszemélyes irodák vagy az egyéni ügyvédek szeretnének kormányzati segítséget, ötből négy hiányolja az intézkedéseket. Ahogy nő az iroda mérete, úgy csökken az igény a segítségre, de még a nemzetközi irodákban dolgozók fele is a kisegítés szükségességét jelölte meg. Leginkább a közepes méretű irodákban dolgozók azok, akik nem tartanak erre igényt.