Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összesen 12 milliárd forintra pályázhattak azok a mikro- illetve kis- és közepes vállalatok, amelyek értesültek a megújuló energiaforrást felhasználó beruházásokat támogató hitelprogram (KKV energiahitel) újraindításáról - olvasható a portálon.

A közbeszerzési kiírás megismerésére, a szükséges dokumentumok beszerzésére, és az egész pályázat megírására kevesebb, mint egy napjuk volt a vállalkozóknak. Normális esetben egy ilyen pályázatra való felkészülés hónapokat vesz igénybe. Ennek ellenére a péntek délután meghirdetett 12 milliárd forintos keretösszegre annyian pályáztak, hogy szombat reggelre túl is igényelték a rendelkezésre álló keretet és az állam felfüggesztette az uniós pályázatot.

Az uniós támogatásokra szakosodott tanácsadó cégek azt mondták a portálnak, hogy még a magyar korrupciós viszonyokhoz szokott szakembereket is meglepte a csöndben meghirdetett, majd villámgyorsan befejeződött közbeszerzési eljárás.

A magyar kormányzat még a látszatra sem adott, olyan gyorsan osztottak ki 12 milliárd forintot, hogy csak azok tudtak részt venni a pályázaton, akik előre értesültek a tenderről

- mondta egy forrásuk.

A kis és közepes cégeknek meghirdetett, megújuló energiás beruházásokat támogató hitelprogramot a magyar állam a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretén belül hirdette meg. A tenderen 1 millió és 1 milliárd forint közötti hitelösszegre lehetett pályázni. (Kegyetlen őszinteség Brüsszeltől.)

A tender 2016 decemberében indult, eredetileg 30 milliárd forintos keretösszeggel. Azóta többször módosítottak a pályázat feltételein. Fél évvel később, 2017 júliusában felfüggesztették a programot, mert a vállalkozók túligényelték a pályázati forrást. Még abban a hónapban módosította a kormány a hitelprogram dokumentációját és az eljárási rendjét.

Tavaly fél év kellett ahhoz, hogy a 30 milliárdos keretösszeget túligényeljék a cégek, most azonban egy nap alatt sikerült a titokzatos magyar vállalkozóknak túligényelni a 12 milliárd forint forrást.