Leszívták a habot a kormánypárti politikus cégéről

Kósa Lajos fideszes polgármester családtagjai csinos osztalékot vettek fel a tulajdonukban lévő, ám végelszámolás alá került kft.-ből és megtarthatták annak vagyonát is.
Komócsin Sándor, 2019. augusztus 13. kedd, 08:57
Fotó: Napi.hu

Júliusban kezdeményezték a Tócó-Pece Kft. névre hallgató cég végelszámolását, ám a tulajdonosok - Kósa Lajos fideszes politikus családtagjai - májusban még 50 millió forint osztalékot vettek ki a vállalatból - adta hírül a Népszava. Ráadásul a végelszámolási eljárás végén a tulajdonosok kezében maradhat a vállalkozás nagyjából 100 millió forint értékű vagyonelemeinek többsége is.

A céget 2014-ben alapította a Kósa Lajossal szoros együttműködésben dolgozó Fiák István ügyvéd Pilisborosjenőn, majd 2017 márciusában az üzleti tevékenységet addig nem végző, ám időközben 139 milliósra feltőkésített vállalkozás névértéken, mindössze 6 millió forintért eladta Kósa Lajos feleségének.

Kósa Lajos azt mondta, hogy a Tócó-Pece Kft. azért került át töredékáron a családjához, mert a vállalkozás "kötelezettségei megegyeztek eszközállományával". Csakhogy a közzétett vagyonmérlegek szerint sem a vásárlás idején, sem később nem volt nyoma jelentős kötelezettségnek, így a cég eszközállománya messze meghaladta a kötelezettségeit, még úgy is, hogy 2018-ban a kft.-be beolvadt a politikus feleségének eladósodott vállalata.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz nyomozói álláspontja szerint nem lehetett arról szó, hogy fiktív áron kelt el a cég, és a különbözet után nem fizettek jövedelemadót. A NAV által felvett vagyonmérlegből kiderült: a Tócó-Pece Kft.-nek csaknem 60 millió forint értékű ingatlanja, valamint ingatlanhoz fűződő vagyoni jogai voltak, ebből 40 millió feltehetően külföldi ingatlan.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

v007zsolt, 2019.08.13 12:26

Korrupció minta vállalkozása!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2019.08.13 10:55

Mennyi most az annyi nála? Maradt a 20% ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html