Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Júliusban kezdeményezték a Tócó-Pece Kft. névre hallgató cég végelszámolását, ám a tulajdonosok - Kósa Lajos fideszes politikus családtagjai - májusban még 50 millió forint osztalékot vettek ki a vállalatból - adta hírül a Népszava. Ráadásul a végelszámolási eljárás végén a tulajdonosok kezében maradhat a vállalkozás nagyjából 100 millió forint értékű vagyonelemeinek többsége is.

A céget 2014-ben alapította a Kósa Lajossal szoros együttműködésben dolgozó Fiák István ügyvéd Pilisborosjenőn, majd 2017 márciusában az üzleti tevékenységet addig nem végző, ám időközben 139 milliósra feltőkésített vállalkozás névértéken, mindössze 6 millió forintért eladta Kósa Lajos feleségének.

Kósa Lajos azt mondta, hogy a Tócó-Pece Kft. azért került át töredékáron a családjához, mert a vállalkozás "kötelezettségei megegyeztek eszközállományával". Csakhogy a közzétett vagyonmérlegek szerint sem a vásárlás idején, sem később nem volt nyoma jelentős kötelezettségnek, így a cég eszközállománya messze meghaladta a kötelezettségeit, még úgy is, hogy 2018-ban a kft.-be beolvadt a politikus feleségének eladósodott vállalata.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz nyomozói álláspontja szerint nem lehetett arról szó, hogy fiktív áron kelt el a cég, és a különbözet után nem fizettek jövedelemadót. A NAV által felvett vagyonmérlegből kiderült: a Tócó-Pece Kft.-nek csaknem 60 millió forint értékű ingatlanja, valamint ingatlanhoz fűződő vagyoni jogai voltak, ebből 40 millió feltehetően külföldi ingatlan.