Kőszívűek a nemzeti tőkésosztály milliárdosai

Szűkre nyílik csak a magyar kormányközeli milliárdosok, közbeszerzési bajnokok pénztárcája, ha jótékonyságról van szó. Összesítve alig néhány százmilliókat költenek a rászorulókra, miközben a multinacionális cégek ennek a többszörösét.
Szabó Dániel, 2018. július 29. vasárnap, 10:31
Fotó: MTI Fotó

"Fontos, hogy a nemzeti tőkések ne akarjanak politikai hatalmat, a milliárdosokra nem a kormányban van szükség, hanem a társadalmi felelősségvállalásban - idézi a hvg.hu Orbán Viktor miniszterelnök egy a Csányi Alapítvány eseményen elmondott 2012-es beszédét a hvg.hu, amely utánajárt, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének milliárdosai, közbeszerzései bajnokai mekkora részét fordítják bevételeikből jótékonykodásra.

A cikk megállapítása, hogy míg a kormány által sokat bírált multinacionális cégek mindenesetre könnyedén felveszik a versenyt ezekkel az évente néhány százmilliós jótékonykodásokkal. A Strabagot hozzák példaként, amely 2017-ben 3 milliárd forintos adózott eredményéből tavaly százmillió forintos nagyságrendben költött magyarországi gyermekekre. A Generali alapítványa pedig 459 millió forintot fordított jótékonykodásra.

A hazai adakozók körében a legnagyobbak között van Csányi Sándor, az OTP vezére, - akinek a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018 listája szerint legvagyonosabb magyarként már 320 milliárd forintja van - eddig 2,5 milliárd forintot adott a Csányi Alapítványnak. Mellette a bankcsoport 2,4 milliárd forintnyi adományozásról számolt be, alapítványainak zászlóshajója, az OTP Fáy András Alapítvány pedig tavaly már egymaga bő 1,5 milliárd forintot költött.

Viszont a viharos gyorsasággal vagyonosodó Mészáros Lőrinc - aki az ország 2. leggazdagabb embere lett néhány év alatt felcsúti polgármestersége melletti vállalkozói karrierjéből - jóval kevesebbet jótékony célokra 280 milliárd forintjából: a 2016-ban létrehozott Mészáros Alapítvány 2017-ben 220 millió forintot kapott az alapítótól, a summából 73 millió forintot használt fel, azt is Felcsút környéki támogatásra költötte. Szárnysegédjének, a Duna Aszfaltot tulajdonló Szíjj Lászlónak 12 milliárdos osztalék mellett az idén eddig 19 millió forint jutott gyermekek támogatására. Abból a Kárpátaljai Szövetség kéthetes balatoni táborát finanszírozta.

Kiterjedtebb jótékonysági tevékenységről számol be honlapján a Market Zrt., amely a kormányfő egy másik barátjának, Garancsi Istvánnak a birtokában van, és tavaly bő hatmilliárdos adózott eredményt ért el. A vállalat az elmúlt években egyebek között a beteg gyermekeknek élményterápiát nyújtó Bátor Tábor Alapítványt vagy a lakótelepi gyermekszegénység ellen küzdő Jövőbarát Alapítványt támogatta, valamint iskolai játszótereket újított fel - írja a hvg.hu.

Az idén elhunyt Demján Sándor és családja bőkezűbb volt, de a Demján Alapítvány 2017-ben Csányi alapítványát támogatta a legnagyobb összeggel, 40 millió forinttal. A Prima Primissima Alapítványt pedig 2013 óta már az OTP Bank gondozza, Demjánnak csak a közönségdíj finanszírozása maradt.

A fotó forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zuljin2, 2018.07.29 19:20

A sok hülye fiedszes még tapsikol is Mészárosnak, hogy pár év alatt 200-300milliárddal gyarapodott csakis közpénzen. A hülyéje még csak addig jutott el szellemileg, hogy szabad lopni, akkor meg inkább a hazaiak lopjanak (akik ugyanúgy röhögnek a saját szavazóikon, a fideszcsikákon, hogy engedik nekik ezt, akárcsak a multik). Nagyon messze vannak még szellemileg attól, hogy elég legyen nekik a lopás, hogy a legkisebbért is büntessenek már érte, ha kiderül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.07.29 11:49

orbánék offshore cégek svájci bankszámlákba, arab és kínai maffiosoknak juttatja az ország pénzét, az ellopott EU-s támogatások meg nyílt arcátlan hazaárulás ne tusványoson játssza meg a hazafit, hanem ami tesz, az ne legyen bün az ország ellen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

babmami, 2018.07.29 11:25

@Papuska54: A szoc. szemléletű hazai gazdagok a szegények alól is kihúznák a széket, hogy még gazdagabbak legyenek. Mitől is lettek gazdagok, csak a dolgozó emberekből, azok engedélyével, senki sem tüntetett ezért és senki nem harcol ezért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Papuska54, 2018.07.29 11:07

A multik összehasonlíthatatlanul többet szednek ki az emberekből és a piacot maguk között felosztva maximalizálják a profitjukat, a magyar vállalkozók ugyan nem ritkán nagy tételben, milliárdos nagyságrendben, de lényegesen labilisabb piacon, relatíve nagy tőkehiánnyal dolgoznak. Hasonlítson össze egy Mészáros Lőrincet például egy Rotsilddal! De lehet egy középszintű nyugati multival is összehasonlítani, például egy Audival! Mitől kevesebb egy magyar, mint egy német, vagy egy francia származású zsidó. Több se, de kevesebb se.Ha az volna a nép is az volna, de nem az!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html