"Fontos, hogy a nemzeti tőkések ne akarjanak politikai hatalmat, a milliárdosokra nem a kormányban van szükség, hanem a társadalmi felelősségvállalásban - idézi a hvg.hu Orbán Viktor miniszterelnök egy a Csányi Alapítvány eseményen elmondott 2012-es beszédét a hvg.hu, amely utánajárt, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének milliárdosai, közbeszerzései bajnokai mekkora részét fordítják bevételeikből jótékonykodásra.

A cikk megállapítása, hogy míg a kormány által sokat bírált multinacionális cégek mindenesetre könnyedén felveszik a versenyt ezekkel az évente néhány százmilliós jótékonykodásokkal. A Strabagot hozzák példaként, amely 2017-ben 3 milliárd forintos adózott eredményéből tavaly százmillió forintos nagyságrendben költött magyarországi gyermekekre. A Generali alapítványa pedig 459 millió forintot fordított jótékonykodásra.

A hazai adakozók körében a legnagyobbak között van Csányi Sándor, az OTP vezére, - akinek a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018 listája szerint legvagyonosabb magyarként már 320 milliárd forintja van - eddig 2,5 milliárd forintot adott a Csányi Alapítványnak. Mellette a bankcsoport 2,4 milliárd forintnyi adományozásról számolt be, alapítványainak zászlóshajója, az OTP Fáy András Alapítvány pedig tavaly már egymaga bő 1,5 milliárd forintot költött.

Viszont a viharos gyorsasággal vagyonosodó Mészáros Lőrinc - aki az ország 2. leggazdagabb embere lett néhány év alatt felcsúti polgármestersége melletti vállalkozói karrierjéből - jóval kevesebbet jótékony célokra 280 milliárd forintjából: a 2016-ban létrehozott Mészáros Alapítvány 2017-ben 220 millió forintot kapott az alapítótól, a summából 73 millió forintot használt fel, azt is Felcsút környéki támogatásra költötte. Szárnysegédjének, a Duna Aszfaltot tulajdonló Szíjj Lászlónak 12 milliárdos osztalék mellett az idén eddig 19 millió forint jutott gyermekek támogatására. Abból a Kárpátaljai Szövetség kéthetes balatoni táborát finanszírozta.

Kiterjedtebb jótékonysági tevékenységről számol be honlapján a Market Zrt., amely a kormányfő egy másik barátjának, Garancsi Istvánnak a birtokában van, és tavaly bő hatmilliárdos adózott eredményt ért el. A vállalat az elmúlt években egyebek között a beteg gyermekeknek élményterápiát nyújtó Bátor Tábor Alapítványt vagy a lakótelepi gyermekszegénység ellen küzdő Jövőbarát Alapítványt támogatta, valamint iskolai játszótereket újított fel - írja a hvg.hu.

Az idén elhunyt Demján Sándor és családja bőkezűbb volt, de a Demján Alapítvány 2017-ben Csányi alapítványát támogatta a legnagyobb összeggel, 40 millió forinttal. A Prima Primissima Alapítványt pedig 2013 óta már az OTP Bank gondozza, Demjánnak csak a közönségdíj finanszírozása maradt.

A fotó forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt.