BUX
38240

Kötelező kamarai tagság: magyarázkodik az MKIK

Nem jelent kettős tagságot, ha valaki egyszerre tagja a hivatásrendi kamarának, illetve a kereskedelmi és iparkamarának, mert eltérő jogviszonyról van szó - mondta Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára az MTI-nek.

MTI-Eco, 2014. június 12. csütörtök, 14:35

Több szakmai szervezet is tiltakozik amiatt, hogy az MKIK legutóbbi küldöttgyűlésén megfogalmazott kötelező kamarai tagságra vonatkozó javaslat értelmében két szervezetben kellene tagnak lenniük a vállalkozóknak.

Dunai szerint a hivatásrendi kamarákban a tagok természetes személyként, a kereskedelmi és iparkamarában vállalkozásként vannak jelen. A főtitkár szerint ennek egyértelművé tétele azért is fontos, mert jelenleg a hivatásrendi kamarák túlterjeszkednek hatáskörükön, vállalkozásokat is tömörítenek, ezzel pedig a kereskedelmi és iparkamara illetékességi területére lépnek.

Dunai érvelése alapján a hivatásrendi kamarák szakmák mentén szerveződnek, a szakmai tudás meglétét ellenőrzik. Ezzel szemben a gazdasági szereplők különféle vállalkozási formában vesznek részt a gazdaság munkájában, nekik a kereskedelmi és iparkamarában a helyük. Például egy mérnök, aki a munkáját vállalkozóként végzi, mint vállalkozó kapcsolatban áll a kereskedelmi és iparkamarával jelenleg kötelezően regisztrált vállalkozásként, a kamara ennek átalakítását javasolja kötelező tagsággá. Ha ugyanez a mérnök munkavállalóként egy cégnél dolgozik, akkor a kereskedelmi és iparkamarával alkalmazottként nem áll kapcsolatban, mérnökként szakmájával összefüggésben viszont tagja a szakmai kamarának - magyarázta a főtitkár.

Dunai korábban a hazai kamarai rendszer egységesítésével indokolta a kamarai javaslatot a kötelező tagság bevezetésre.