A két budai önkormányzat közterületeinek, épületeinek, közműveinek fenntartási, takarítási, felújítási, karbantartási, hibaelhárítási közbeszerzési eljárásait sorra nyerte az elmúlt bő tíz évben a 3R Kft. és a Regnum-Trend Bau Kft.

A két cég Közbeszerzési Értesítőben elérhető 70 pályázati dokumentuma azt mutatja, hogy a XI. és a XII. kerület megbízásaira szakosodtak: a Regnumnak semmilyen más, a 3R-nek mindössze két egyéb közpénzforrásos megbízása volt - írta cikkében a lap.

Az ilyen közbeszerzéseken harmadik cég nagyon ritkán rúghatott labdába mellettük. Volt olyan pályázat is, ahol együtt, konzorciumként nyertek. A 3R Kft. társtulajdonos ügyvezetője, Rupics József 2006-2007-ben még együtt birtokolta a vendéglátással foglalkozó RA-FE Kft.-t Kálmán Norberttel, aki 2010-ben alapította meg Regnum-Trend Bau nevű épülettakarító vállalkozását.

Mivel Kálmánt 2017. márciusban 5 évre eltiltották a cégügyek gyakorlásától, az év nyarán meg kellett válnia az ügyvezetésétől, átadva azt testvérének. Rupicsnak más vendéglátós cége is volt, a FLAMÓS Bt., amit 2007-ben vett át a Kálmán-család: Kálmán Norbert beltag, a vele azonos címen élő Kálmán Kovács Erika kültag lett - olvasható a cikkben.

A két önkormányzat arról tájékoztatta a Magyar Narancsot, hogy a jogszabályoknak megfelelően választották ki beszerzéseiken a cégeket.