A versenyhivatali vizsgálat feltárta, hogy 2015-ben az érintett cégek - azaz, a Siemens Healthcare Kft., a Siemens Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt., a GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft., a Philips Magyarország Kft., a HOGE Orvosi Műszer Kft., a Premier G. Med Kft., az Euromedic Technology Kft., a Chemium Zrt. ,,f.a.", a Medirex Zrt., valamint a Mediszer Kórháztechnika és Kereskedelmi Kft. - felosztották egymás között a Környezet és Energia Program keretében kiírt közbeszerzéseket.

Egységesen és folyamatosan tanúsított versenykorlátozó magatartásuk ráadásul az egyik legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek minősül. A legnagyobb bírságokat a GE Hungary Kft.-re (341 millió forint), a Premier G. Med Kft.-re (308 millió Ft) és az Euromedic Technology Kft.-re (közel 300 millió forint) vetette ki a GVH.

Az eljárásban több vállalkozás is aktívan együttműködött a hatósággal. Három cég önként jelentette be jogsértő magatartását, és arra bizonyítékokat is szolgáltatott. Az ezt elsőként megvalósító Mediszer Kft.-vel szemben a hatóság mellőzte a bírság kiszabását, és ugyanezért csökkentette a Siemens Healthcare Kft. bírságát 40 százalékkal.

A versenyhatóság nem fogadta el a HOGE Kft. engedékenységi kérelmét, de 30 százalékkal csökkentette a vállalkozásra kirótt bírságot, mert az elismerte jogsértését, és lemondott jogorvoslati lehetőségéről is. A GVH több más vállalkozás esetében is jelentősen enyhítette a bírságokat az egyezségi eljárásra tekintettel.

A két bírságcsökkentő tényező - az engedékenység és a részvétel az egyezségi eljárásban - összeadódik, így a Siemens Healthcare Kft. összességében 70 százalékos bírságcsökkentésben részesült együttműködő magatartásának köszönhetően. A többi vizsgált céggel szemben a GVH megszüntette az eljárást - derül ki a hivatal közleményéből.