Közbeszerzési kiskapu az állami médiának

Két területen is kivenné a közbeszerzési törvény hatálya alól a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot (MTVA) a parlament költségvetési bizottsága, a törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító indítványában - a kormánypárti képviselők által támogatott módosításokat keddi ülésén fogadta el a bizottság.
MTI-Eco, 2015. június 30. kedd, 17:59
Fotó: Napi.hu

Az első kivétel az MTVA által beszerzett, illetve az alaptól rendelt audiovizuális vagy rádiós műsorszámok előállítására, illetve az alaptól rendelt ilyen szolgáltatásokra és műsoridőre vonatkozik. A második kivétel az MTVA - továbbá a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. - által, a médiatartalmak előállításához szükséges eszközökre és szolgáltatásokra terjed ki.

Burány Sándor (MSZP), a bizottság elnöke kiemelte, hogy a két bizottsági módosító indítványt a Fidesz frakció szorgalmazta.

Az előterjesztőt képviselő Kéri Zoltán, a Miniszterelnökség közbeszerzési szabályozási főosztályának főosztályvezető helyettese - a tárcája nevében - nem támogatta a módosításokat. Hangsúlyozta azonban, hogy ez "elsőkörös vélemény". Az álláspontja az volt, hogy a tárca nem látja indokoltnak a kivételeket.

A bizottság kormánypárti tagjai 10 igen szavazatával, míg az ellenzéki tagok 4 nem szavazatával a módosítások az Országgyűlés plénuma elé kerülnek.

A költségvetési bizottság lefolytatta az idei költségvetési törvényt módosító javaslat részletes vitáját is. Miután ehhez nem érkezett módosító javaslat, a bizottság rövid úton - két ellenzéki tartózkodással - lezárta a vitát. A törvényjavaslat az idén november-decemberben alkalmazandó közbeszerzési értékhatárokat tartalmazza. A magyar jogrendszerben ezek az értékhatárok mindig az aktuális költségvetési törvényben szerepelnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK