Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bosch Magyarországon 27 százalékos árbevétel-növekedést ért el 2010-ben, a társaságcsoport forgalma így 401 milliárd forintra emelkedett - jelentette be Thomas Beyer, a magyarországi Bosch-csoport vezetője. A csoport magyarországi árbevétele - amelybe nem tartoznak bele a saját vállalatai közötti kereskedelmi tevékenységek - 118 milliárd forinton alakult, ami éves szinten 8 százalékos emelkedést jelent. A beruházások értéke megközelítette a 21 milliárd forintot, ennek nagy részét a miskolci és a hatvani üzem gyártási kapacitásának bővítése, illetve a budapesti k+f központ fejlesztése jelentette. A Bosch-csoport tavaly 11 milliárd forintot költött a hazai kutatás-fejlesztésre az egy évvel korábbi 10 milliárd után. Beyer idén 10 százalék feletti növekedésre számít, különösen a gépjármű-technológia területén. A Bosch-csoport hazai létszáma idén év elején 6300 fő volt az egy évvel korábbi hatezerrel szemben.

A vállalat idén nyáron kezdi meg az új, központi Bosch-telephely építését Budapesten. A tervek szerint két év múlva átadott új épület mintegy 6 milliárd forintos beruházást jelent. Az új központban a kereskedelmi üzletágak és a Bosch Rexroth Kft. mellett a társaság Budapesti Fejlesztési Központjának egy része is helyet kap majd. A projekt annak megerősítése, hogy a Bosch elkötelezte magát Magyarország mellett - fogalmazott Beyer. A vállalat idén ősszel adja át a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. új gyártócsarnokát, a projekt már tavaly 550 új munkahelyet teremtett.

Kétévi csökkenés után a hatvani gyár elérte a válság előtti termelési szintet, árbevétele 33 százalékkal nőtt, dolgozóinak létszáma pedig 12 százalékkal - hangsúlyozta Thomas Schönenberg, a hatvani Bosch-gyár gazdasági ügyvezető igazgatója. A fejlesztés csak hatvanban 37 millió eurót tettek ki (részben új beruházások, részben pedig a cardiffi termelés áthelyezése nyomán). Schönenberg további forgalomnövekedésre számít idén, ami véleménye szerint akár a 20 százalékot is elérheti.

A válság látszólag véget ért - fogalmazott Beyer. A világ gazdasági termelése 4 százalék feletti mértékben emelkedett, a járműipar pedig 24 százalékos éves szintű növekedést mutatott, de a vártnál gyorsabban növekedett a haszongépjárművek piaca is - tette hozzá. Az első negyedévben 15 százalékkal nőtt a társaságcsoport globális árbevétele, a legnagyobb bővülést az ipari technológiák mutatták. A vállalat tervei szerint idén túllépheti az 50 milliárd eurós éves árbevételt (történetében először), a tervezett adózás előtti eredménye pedig az árbevétel 7-8 százaléka lehet.