Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) februárban újabb kiegészítő megbízást adott a Századvég konzorciumának közvélemény-kutatások és tanulmányok készítésére, valamint szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadásra nettó 196 millió forint keretösszegben. Az új vállalkozási szerződés a 2011 decemberében kötött és 2014 december végéig hatályos tanácsadási szerződés újabb kiegészítése. A keretösszegek teljes lehívása esetén összesen nettó 3,723 milliárd forintot (plusz 27 százalék áfa) fizethetnek ki a konzorciumnak a szerződésekben rögzítettek szerint - közölte lapunkkal az NFM.

A minisztérium honlapján közzétett szerződéses adatok szerint a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, a Strategopolis Kft. és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konzorciumával 2011. december 8-án nettó 1,110 milliárd forintos, majd három hónappal később, 2012. február 23-án újabb, nettó 2,417 milliárd forint keretösszegű megállapodást írtak alá. A háromszorosára növelt összegű szerződés teljesítése során a Miniszterelnökség is részt vesz az elvégzendő feladatok szakmai tartalmának meghatározásában, illetve az elvégzett feladatok ellenőrzésében.

Bevonják a kormányzati munkába, a jogszabály-előkészítésbe is

A Századvég-csoportnak szinte minden területre kiterjedően kell a kormányzatnak szakpolitikai tanácsokat adni, a témák közt szerepel a nemzetközi gazdaságfejlesztés, szociálpolitika, társadalom- ifjúság és esélyegyenlőség politika, innováció, médiapolitika és médiapiac, kultúrpolitika, energetika és fenntartható fejlődés, foglalkoztatáspolitika, környezetvédelem, informatika és kommunikáció, közigazgatás, önkormányzatok, területfejlesztés, vagyongazdálkodás, európai uniós támogatások elosztása és lehívása, infrastruktúra, kritikus infrastruktúra biztonság, valamint a kis- és középvállalkozások fejlesztése. A cégek feladata a tanácsadás mellett a jogszabály-előkészítésben való közreműködés, többek közt a nemzeti szerencsejáték stratégia, a nemzeti posta stratégia, a MÁV-csoport szervezeti stratégiája, a nemzeti iparfejlesztési stratégia, az uniós források lehívásának állapotfelmérése, az állami és önkormányzati energiahatékonyság és a beszerzési politika meghatározásában.

Az új szerződés szerint a konzorcium feladata a szakpolitikai tanulmánykészítési és közvélemény-kutatási feladatok elvégzése, egyes meghatározott társadalmi csoportok társadalmi-demográfiai jellemzőinek, értékrendjének, elvárásainak, elégedettségi mutatóinak vizsgálatára vonatkozóan az alábbi területeken:

1. Anyagi helyzet: jövedelmek és jövedelem-formák, vagyoni klaszterek, életszínvonal és annak elemei, elégedettség.
2. A munka világa: a meghatározott csoportok a munka világában, a munkával kapcsolatos tervek, attitűdök.
3. Egészség: egészségi állapot, az egészséggel kapcsolatos attitűdök, az egészségügyben való részvétel mértéke, jellege, attitűdök a magyar egészségüggyel összefüggésben.
4. A napi megélhetés problémái: költségek, költségek szerkezete, rezsi problémák, eladósodottság, gyógyszer és egészségügyi költségek.
5. Biztonság: személyes biztonságérzet, bűnözés - tapasztalatok, félelmek, elvárások a törvényekkel, hatóságokkal szemben, leginkább érintett csoportok jellemzői.
6. A lokális környezet: aktivitások, részvétel a helyi (település szintű) életben, elégedettség a lakóhely viszonyaival, önkormányzatokról alkotott vélemények.
7. Politikai kultúra: részvétel a demokráciában, attitűdök, preferenciák, politikai értékrendek.
8. Média/kulturális fogyasztás: média fogyasztási profilok, kulturális aktivitás és formái.
9. Család: családok, társadalmi hálók, a család funkciója, a családban betöltött szerepek, özvegyek/árvák speciális helyzete, problémái, igényei.
10. Gondoskodó állam: ismerik-e a meghatározott társadalmi csoport tagjai a számukra kínált kedvezményeket, lehetőségeket, mit vesznek igénybe, milyen elvárások fogalmazódnak meg az állammal szemben.
11. Közlekedés: közlekedési szokások, preferenciák, tömegközlekedéshez való viszony.
12. Értékrend: értékrend csoportok, életvezetési elvek, a család szerepe.

Adatokért, nagyításért kattintson az ábrába!

Állami támogatók és megrendelők, megtriplázott bevétel

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány hivatalosan 1993-ban jött létre, céljai között szerepelt, s szerepel most is - honlapja szerint - az "új politikatudományi oktatási rendszer bevezetése", a képzés mellett politikatudományi kutatásokat végez, könyv- és folyóirat-kiadással foglalkozik. A Századvég folyóiratot és szellemi műhelyt 1985-ben alapította Stumpf István politológus, volt miniszter, jelenleg alkotmánybíró. (Az alapítvány elnöke most Lánczi András, igazgatója G. Fodor Gábor.) A Századvég alapítvány összes bevétele 2011-ben közel háromszorosára nőtt az előző évinek, 405,8 millió forintra, ebből 399,1 millió volt a közhasznú tevékenységének bevétele - derül ki a 2011-es közhasznúsági jelentéséből. Az összes tevékenységének költsége mintegy 395 millió forint volt, így az évet 9,5 milliós eredménnyel zárta (ehhez képest 2010-ben még 186,7 milliós veszteséget könyvelt el).

Az alapítvány 2011-ben összesen 172,2 milliós támogatást kapott, a legnagyobb támogatóik közt szerepel az MFB Zrt., a Szerencsejáték Zrt., az MVM Zrt., az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., az OTP Bank Nyrt. és Magyarország 2011-es soros EU elnöksége idején megvalósított Civil napok szervezése kapcsán az állami rendezvényszervező Hungarofest Nonprofit Kft. és az Európai Bizottság. Egyéb bevétele tevékenységeiből és pályázati forrásból származott.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t 2010 március végén hozta létre Giró-Szász András politológus, jelenlegi kormányszóvivő és Heim Péter közgazdász, aki az igazgatóság elnöki székét is elfoglalja. Giró-Száz 2011 szeptemberében, kormányszóvivői kinevezését követően lemondott igazgatósági tagsásáról és tulajdonosként is törölték a cégnyilvántartásból. A társaság alapításának első évében, március végétől december végéig közel 22 milliós nettó árbevételt ért el, amelyet 2011-ben több mint hatszorosára, 210,6 millióra növelt. Az első évi 14,5 milliós üzemi veszteséget 2011-ben 24,5 milliós eredményre növelte - derül ki a Céginfo.hu adataiból. Az állami megbízások alapján 2012-ben vélhetően milliárdos bevétele volt a gazdaságkutatónak.

Hatvanmilliós osztalék a Strategopolisnál

A Strategopolis Kft.-t stratégiai elemző és kommunikációs tanácsadó cégként 2006-ban alapították, ügyvezetője és egyik tulajdonosa 2011 szeptemberéig Giró-Szász András volt. A cég tulajdonosa a hatályos cégadatok szerint Heim Péter és Molnár Norbert Imre, a Századvég Zrt. gazdasági ügyintézője. Az ügyvezetői posztot jelenleg Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány elnökhelyettese, a Századvég Zrt. igazgatóságának tagja és Várkonyi Gáspár, a Századvég Zrt. gazdasági igazgatója tölti be.

A Strategopolis tulajdonosai a 2011-es üzleti év végén az adózás utáni eredmény és az eredménytartalék terhére 59,2 millió forint osztalékot vettek fel.

Strategopolis Kft.-mérlegadatok (millió Ft)

200920102011
Értékesítés nettó árbevétele97,077,1153,6
Üzemi tevékenység eredménye4,514,440,6
Adózás előtti eredmény4,513,740,2
Mérleg szerinti eredmény3,712,70,1
Forrás: Céginfo.hu

A Strategopolis is dolgozik az Országgyűlés Fidesz frakciójának, 2012 áprilisában négy tanulmány elkészítésére kapott megbízást "önkormányzati hatásvizsgálat az egészségügyi és az oktatási rendszer átalakítása tárgyában" a törvényalkotási munka elősegítése érdekében, nettó 12 millió forintért.

A Strategopolis a Kód Kft.-vel közösen nettó 3,9 millió forintért végez piackutatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) a mobil szélessávú szolgáltatások magyarországi használatáról és elterjedtségéről. A cégekkel 2012 novemberében állapodtak meg - áll a Közbeszerzési Értesítőben.