Közeleg a határidő - Varga ismét üzent a bankoknak

A kormány kész segíteni a devizahiteleseknek - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a parlamentben.
MTI, 2013. október 24. csütörtök, 11:17
Fotó: Napi.hu

A banki intézkedések elmaradása esetén a kormány kész olyan jogszabályt alkotni, amely a devizában eladósodottak számára a jelenleginél alacsonyabb, hosszú távon is kiszámítható törlesztőrészletet eredményez a jövőben - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a parlamentben a jövő évi költségvetési törvényjavaslat vitáját megnyitó expozéjában.

A kormány arra kérte a bankokat, hogy 2013. november 1-jéig módosítsák a szerződéseket, és tegyenek lépéseket a törlesztőrészletek csökkentése érdekében - ismételte el Varga.

Az eddig megtett lépések már 350 ezer adósnak nyújtottak jelentős segítséget: a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével 170 ezer adós élt, az árfolyamgátba további 170 ezren léptek be, valamint a Nemzeti Eszközkezelőnek is már 11 500 ingatlant ajánlottak fel - emelte ki Varga Mihály, hozzátéve ugyanakkor, hogy vannak, akik eddig nem tudták kihasználni a mentőprogramok nyújtotta lehetőségeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.10.27 18:06

@Drazsen: A közjegyző is hibás, mert a szerződés általa közjegyzői okiratba foglalt szövegét nem érthetően adta elő?

Jópofa eljárásoknak nézünk elejbe, ha így van.

Angliában, ahol a banki üzemág sokkal fejlentlenebb, mint nálunk, előírás, hogy érthető szövegek kerüljenek a szerződésekbe.

Tapasztalatom szerint semmi olyen nem volt a szövegekben, amit egy átlagos kulturáltságú magyar polgár ne érthetett volna meg.

Teljesíteni kell a vissuafizetését annak a pénznek, amit kap.

Bejegyzenek az ingatlanára jelzálogjogot.

Megengedem: egy-egy mondat hosszabb lett három szónál, de az nem akadályozhatta meg a mondatértést ( kivéve az olvasási- és értési nehézségekkel küszködőknek ).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2013.10.27 17:50

@WRC555: Te és haverikutya biztosan Kásler-hívők vagytok. Az passzírozza
a sz@rt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2013.10.26 21:10

@Drazsen: "De egy biztos, minden adósnak a közjegyző felolvasta a szerződést,"
Ez így volt. De , én mind bankos hadd jegyezzem meg, hogy ebből az ügyfelek 90%-a a kukkot sem értett. A bankfiókban még érthetően a lényegre koncentrálva próbáltuk elmondani az ügyfeleknek a szerződés lényegét, de különböző indokokkal,
- erre most nincs időm
-lejár a parkolójegyem
- gyorsan, gyorsan, hol írjam alá
nem is akartak tudomást venni a szerződésben foglaltakkal.
A közjegyzőnél persze ilyeneket már nem mondhattak, ott a közjegyző vett egy nagy levegőt és a 8-10 oldalt egy szuszra eldarálta. Én ugyan ismertem a szerződések tartalmát, de időnként még nekem is nehezemre esett követni a közjegyzőt. Időnként rásandítottam félszemmel az ügyfelekre, akik üveges tekintettel, tátott szájjal bámultak maguk elé. Persze a közjegyző a végé feltette a kérdést, hogy "kérdés van-e " Ritkán volt. Inkább én próbálta a leglényegesebb részt közértehtően összefoglalni, de hát ez sem érdekelte különösebben azügyfelekt, mivel neki az sem volt mindegy , hogy délelőtt 11,00-kor, vagy csak 13, 00 órakor folyósítjuk a hitelt, mert 12,00 órakor már várták őket a "dá-dá emberek" egy másik lejárt hitel törlesztése miatt, és ott a behajtás nem volt olyan light-os , mint a banko részérő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2013.10.26 20:59

Én "traktorossal" és "Azazelloval értek egyet. A kormány tényleg segítséget kíván nyújtani a devizahitelesek számára, és ebben partnernek tűnik a bankszövetség is. Ám a devizalúzerek ezt a kormányzati segítséget is keveslik, itt mindenféle jogi okoskodással próbálnak a teljes fizetés alól kibújni. Az egész csak egy Sz@rrágás. Nekem is volt deviza alapú hitelem, átolvastam és semmiféle olyan jogellenességet nem találtam benne semmi olyan jogellenes dolgot, ami alapján meg lehetne támadni. A hitel összegét devizában tüntették fel, de azt is feltüntették, hogy azt a devizaösszeget a folyósítás napján érvényes devizavételi árfolyamon átszámított forintösszegben fogom megkapni. A havi törlesztőrészleteket is devizában írták bele,de azt is belefogalmazták, hogy ezt a devizaösszeget az ilyen-olyan számú Ft-bankszámlámról a törlesztés napján esedékes devizaeladási árfolyamon fogják átszámolni. Hol itt a törvénytelenség? Világos minden.Azok a bírák,akik ilyen szerződést olvasva azt semmisnek mondják ki, nem értenek az egész konstrukcióhoz.
De mondjuk semmis a dolog. Akkor mi van??
- Kapott az adós valamilyen összeget??
- Igen kapott !
- Vissza kell azt fizetni ??
- Hát azt bizony vissza kell fizetni, mert a hitel az nem segély.
- Tehát , ha semmis a szerződés, akkor az adósnak a devizában fennálló tartozását - a felvételkori árfolyamon Ft-ra átszámítva - vissza kell fizetni.

"De egy biztos, minden adósnak a közjegyző felolvasta a szerződést,"

Azazello ezt Te írtad. Ez v
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

traktoros, 2013.10.26 15:22

Jó elfogadom, a törvényeket be kell tartani, ami a bankokra is vonatkozik. De vontakozik a hentesre meg mondjuk az éttermekre is, akik a legritkább esetben adnak nyugtát. Persze áraikat áfával együtt kalkulálják, magyarul átverik a fogyasztót és az államot is. Más: a búza ára idén lement, a kenyéré meg fel. Itt /is/ extraprofit keletkezett, de ez ellen nem hőbölög senki. Be kellene őket pörölni vagy extraadót kivetni rájuk.
Azazellóval tökéletesen egyetértek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html