Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A biztos elmondta, az uniós hozzájárulás 11 nagy befogadóképességű, emeletes vasúti jármű beszerzését teszi lehetővé, amelyek a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes, a Budapest-Hatvan-Miskolc-Szerencs-Sátoraljaújhely és a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vasúti vonalakon fognak közlekedni.

Közölte, az összeg gyorsabbá és megbízhatóbbá teszi a magyarországi vasúti szolgáltatásokat, ezzel egyidejűleg az utazást is sokkal kényelmesebbé teszi. A 600 ülőhellyel rendelkező vonatokon kerekes székek és kerékpárok számára kijelölt hely is lesz. A wifi-hálózat mellett audiovizuális rendszerekkel, biztonsági kamerákkal és csatlakozóaljzatokkal is fel lesznek szerelve - tette hozzá az uniós biztos az MTI híres szerint.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint a MÁV-Start Zrt. a Stadler Bussnang AG-vel 2017 áprilisában megkötött keretmegállapodása alapján eddig két ütemben összesen 19 (11+8) nagy kapacitású, villamos motorvonat szállítására, üzembe helyezésére és a kapcsolódó szolgáltatások teljesítésére szerződött le.

A kormány a Budapest elővárosi vasúti közlekedésfejlesztést szolgáló beszerzéseket uniós társfinanszírozással, az Integrált közlekedésfejlesztési operatív program (Ikop) forráskeretéből csaknem 100 milliárd forinttal támogatja. A mostani európai bizottsági döntés az első 11 jármű megvásárlását célzó, összesen mintegy 60 milliárd forint értékű nagyprojekt befogadását hagyja jóvá.

A tárca szerint a 2019 végétől forgalomba álló 600 ülőhelyes, emeletes KISS vonatok új korszakot nyitnak a hazai vasúti személyszállításban. A 160 kilométer/óra engedélyezett sebességű, 95 százalék feletti rendelkezésre állással üzemelő, megbízható járművek kényelmükkel megfelelnek a mai követelményeknek, kiszolgálják a dinamikusan növekvő utasforgalomból eredő igényeket. Az új vonatok üzemeltetési szempontból kivételes rugalmasságot biztosítanak a vasúttársaság számára, mert a MÁV-Start kötelékében működő 123, szintén Stadler-gyártmányú Flirt motorvonattal akár szinkronüzemben is összekapcsolhatók - közölte az ITM.

A korszerű járművek a 70-es Budapest-Vác-Szob és a 100-as Budapest-Cegléd-Szolnok elővárosi vonalakon állnak forgalomba 2021 elejéig. A beszerzésekkel ezeken a viszonylatokon már teljes mértékben modern motorvonatok szolgálják majd ki az utasokat. A nagy befogadóképességű szerelvények hétvégén és az idegenforgalmi főszezonban vidéki nagyvárosok és a Balaton felé közlekedve a távolsági forgalomban is megjelennek.