Egyedüli ajánlattevőként az Ex-Id Zrt. nyerte meg a Főtáv Zrt. követeléskezelő cégének, a DHK Hátralékkezelő és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. közbeszerzését, amit behajtási tevékenység végzésére és partnerellenőrzésre írt ki - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (TED). A tavaly közel félmilliárd forint nettó árbevételt elért Ex-Id fő tevékenysége a követelésbehajtás, s jelenleg 25 főt foglalkoztat. A Céginfo.hu adatai szerint vállalkozás kisebbségi tulajdonosa az ismert volt rendőr, Doszpot Péter (képünkön) Ex-Holding Zrt.-je, míg többségi tulajdonosa a korábban szintén rendőrként dolgozó Boros Sándor. (Doszpot 2002-2003-ban MSZP-s parlamenti képviselő is volt, 2003-ban aspirált a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága különleges ügyek osztályának vezetésére, ám végül az akkori pénzügyminiszter megfelelő, pénzügyi, számviteli végzettség híján nem nevezte ki a posztra.)

Kép: MTI

A Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. (Főtáv) akkor engedményezi követelését a DHK Zrt.-re, ha a díjfizető lejárt határidejű tartozása eléri a 120 napot, és ezen időn belül nem sikerült vele részletfizetésben megállapodni. A DHK honlapja szerint már nem csak a Főtávnak dolgozik, másoknak is, s szolgáltatásai "a hitelképesség megállapításához szükséges információk beszerzésétől, a fizetési emlékeztetők és felszólítások küldésén át az átvállalt tartozások behajtásáig, szükség esetén pedig jogi eljárások indításáig terjednek".

A DHK az adósok felkutatására, tartozásbehajtásra és partnerei ellenőrzésére kötött az Ex-Id Zrt.-vel megbízási keretszerződést. A behajtás legfeljebb 100 ezer + 40 százalék mennyiségre, azaz fogyasztási helyen keletkezett adósság kezelésére szól 90 napos határidővel (ám ez megegyezéssel meghosszabbítható). A szerződés előzetesen becsült értéke három és fél évre nettó 612 millió forint volt, ám végleges összeget nem határoztak meg a közbeszerzési tájékoztatóban arra hivatkozva, hogy a pontos mennyiség a jövőben kezelésre átadandó követelés-állományoktól függ. Az ügyfelenként kért fix díjak és a sikerdíj mértéke az alábbi táblázatban látható:

Az Ex-Id Zrt. vállalási árai

1. Ellenszolgáltatás díja - az adós külön felkutatása és beazonosítása nélküli tevékenység esetén:
- Kért nettó sikerdíj mértéke: 15 százalék
- Személyesen felkeresett ügyfelenként kapott fix nettó megbízási díj: 4500 forint

2. Ellenszolgáltatás díja - adós külön felkutatásával és beazonosításával járó tevékenység esetén:
- Kért nettó sikerdíj mértéke 15 százalék
- Személyesen felkeresett ügyfelenként kapott fix nettó megbízási díj: 6000 forint

3. Partner ellenőrzés nettó díja (partnerenként): 20 000 forint

A közbeszerzésen nyertes Ex-Id feladata, hogy:
1. a közműszolgáltatással, MNB által felügyelt gazdasági társaságok és egyéb szervezetek tevékenységével kapcsolatos adósokra vonatkozó követelés-állományban lévő adatok alapján (szükség esetén a magánnyomozói törvényben meghatározott tevékenységek alkalmazásával) végezzen adós felkutatást, beazonosítást és személyes felkereséssel lakossági behajtási tevékenységet ajánlatkérő számára, illetve a kezelésre átadott és beazonosított adósok esetében fizetőképesség vizsgálatot folytasson és környezettanulmányt készítsen, valamint a teljesítés során keletkezett adatokat rögzítse ajánlatkérő SAP rendszerében.

2. Egyedi igénylés alapján elemezze az ajánlatkérő meglévő vagy leendő, szerződéses- vagy alvállalkozói partnereinek vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetét, illetve értékelje a hozzáférhető beszámolók, kapcsolt vállalkozások, munkavállalói adatok, a céget érintő korábbi eljárások alapján, valamint a beszerzett adatokat személyesen ellenőrizze a vizsgált vállalkozás székhelyen, telephelyén.
Forrás: TED
Ex-Id Zrt.-adatok (millió forint)
20122013
Értékesítés nettó árbevétele361,2498,0
Üzemi eredmény13,416,6
Adózott eredmény11,512,4
Mérleg szerinti eredmény11,512,4
Forrás: Céginfo.hu

Tavaly is nyert a cég

A TED-ből az is kiderül, hogy az Ex-Id Zrt. tavaly szeptemberben szintén egyedüli ajánlattevőként nyert a DHK "személyes felkereséses behajtási tevékenység" ellátására kiírt tárgyalásos közbeszerzésén. Ez a megbízás mintegy három és fél hónapra, 2013 december végéig szólt, legfeljebb 24 ezer darab lakossági fogyasztási helyet érintő behajtásra, az ügyfél beazonosításával és személyes felkeresésével. A kért nettó sikerdíj itt is 15 százalék volt, a személyesen felkeresett ügyfelenként kapott fix nettó megbízási díj 4500 forint. (Így 24 ezer fogyasztási hellyel számolva a fix díj 108 millió forint körül alakulhatott, amit kiegészít a sikeres behajtásnál a 15 százalékos sikerdíj.)

Az Ex-Id Zrt. 2012-ben alakult meg a hasonló nevű, Expol-Id Követeléskezelő és Magánnyomozó Kft. átalakulásával, amit 2008 novemberében alapított három volt rendőr, Doszpot és Boros mellett Jungwirth István.

Doszpot Ex-Holding Zrt.-je tulajdonában van az Ex-Investigation 2009 Kft. is, amely ingatlankezeléssel és biztonsági tevékenységgel foglalkozik, jelenleg 2 dolgozója van, tavaly 19,8 milliós nettó árbevételt ért el.