Közös gázüzletben az MVM és az MFB

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) és az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. (MFB Invest) közös irányításszerzését a Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT) felett. A cég egy új, kétirányú, nagynyomású földgáz-szállító vezeték magyarországi szakaszát üzemelteti majd.
NAPI, 2012. július 26. csütörtök, 15:01
Fotó: Napi.hu

A Magyar Gáz Tranzit Zrt (MGT) az eustream a.s., szlovák jog alatt bejegyzett vállalattal együttműködve fogja megépíteni, majd 25 éven keresztül üzemeltetni egy új, magyar-szlovák kétirányú, nagy nyomású (75 bar) földgázszállító-vezeték magyarországi szakaszát, az új gázvezeték az összes magyarországi import földgázvezeték kapacitásának 10-15 százalékát fogja kitenni. Az összefonódásnak kizárólag vertikális hatásai merültek fel, azáltal, hogy az MVM csoport jelen van a földgázkereskedelem piacán, illetve egyes erőművei gáztüzelésűek, közölte a döntést indokló közleményében a versenyfelügyelet.

A GVH szerint káros versenyhatásokkal nem kellett számolni, figyelemmel arra, hogy a létrejövő új gázvezeték éppen növelni fogja a teljes import kapacitást, az MVM-csoportnak pedig a földgáz nagykereskedelmi piacokon jelenleg alacsony a részesedése. Szintén lényeges szempont volt a versenyhivatal szerint, hogy az MFB csoport közös irányítókénti belépése inkább enyhíti, semmint erősíti a vertikális kapcsolódással összefüggő esetleges versenyproblémát, mivel az MFB-csoport új, tulajdonosi érdekeltsége kizárólag az MGT minél hatékonyabb működéséhez kapcsolódik.

HOZZÁSZÓLÁSOK