Műemléki érték állott, most kőhalom

Szinte nyomtalanul tűntek el a Közvágóhíd épületei a föld felszínéről. A magyar ipartörténet fővárosilag védett épületegyüttesét alig néhány nap alatt dózerolták el. Úgy, hogy még a ferencvárosi önkormányzat sem tudott lépni az ingatlan megmentése érdekében. Az értékes telken szállodát lakásokat és irodákat épít az ismert török beruházó, Adnan Polat.
Szakonyi Péter, 2020. február 9. vasárnap, 11:59
Fotó: Napi.hu / Szakonyi Péter

A karácsonyi ünnepek alatt tették ki a bontási határozatot a kerületi kormányhivatal honlapjára, így szinte senkinek nem jutott a tudomására az, hogy elbontják az egykori Közvágóhíd épületeit. Az elmúlt évtizedek alatt alaposan lepusztult épületegyüttes ugyan fővárosi védettséget élvezett, de ez sem gátolta meg a beruházó török céget abban, hogy viharos gyorsasággal ne bontsa el az ingatlanegyüttest. A Közvágóhíd műemléki védettséget nem élvezett, de a Fővárosi Közgyűlés 1994-ben fővárosi védelmet szavazott meg a területnek.

Egy 2018. július 27-én határozatban a kormány kiemelt beruházásnak nyilvánította az építkezést, tudomásunk szerint így fordulhatott elő, hogy még Ferencváros új polgármestere, a független Baranyi Krisztina is csak a sajtóból értesült a bontásról. Emiatt tenni sem tudott a drasztikus bontási akció ellen. Viszont az októberben leköszönt polgármesterrel, a fideszes Bácsaki Jánossal a török vállalkozó, Adnan Polat már 2017-ben felvette a kapcsolatot -  aki meg ugyan ebben az évben nyáron vásárolta meg a területet. Erről a ferencvárosi önkormányzat Városfejlesztési, Innovációs és Környezetvédelmi Bizottságának ülésén hangzott el előterjesztés.

"2018. márciusban a cég bemutatta terveit az épített örökség védelméért és a városfejlesztésért egyaránt illetékes Fővárosi Önkormányzat Városépítési Főosztálynak. A bemutató alapján Budapest főépítésze, Mártonffy Miklós főosztályvezető írásba foglalta szakmai véleményét (19. sz. melléklet). Véleményében kevésbé intenzív beépítést, a védett épületek szélesebb körének megtartását, azokhoz az új építéssel magasabb fokú illeszkedést tartott szükségesnek. Ezeket a kerületnél lefolytatott településképi véleményezési illetve bejelentési eljárásban lehetett volna érvényesíteni" - írja az épületről szóló összefoglalójában a kerületi dokumentum, amely szerint ezt követte, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt ügynek minősítette a beruházást.

Sok kézben a terület

Az értékes ferencvárosi ingatlant korábban A 100 leggazdagabb című kiadványban is fellelhető Ináncsy Miklós cége birtokolta, aki előbb egy holland befektetőcégnek adott el a 14,5 hektárnyi óriási telekből 5,5 hektárnyit, majd két évvel ezelőtt a török beruházónak 4,6 hektárt. Míg a megmaradt területen ő maga építette fel az Allure lakóparkot.

A cégirattokból is kiderült, hogy a PD Real Estate Kft. a miniszterelnökkel is jó viszonyt ápoló török Adnan Polat érdekeltségi körébe tartozik. Az ingatlanegyüttest piaci információk szerint 8 milliárd forintért szerezte meg a török cég - s ebbe a területen kívül az egykori Közvágóhíd régi épületei is beletartoztak. Az adásvétel idején több tucat cég bérelte a jórészt lepusztult épületeket, de vágóhíd már évek óta nem üzemelt a területen.

Még bizonytalan, hogy mi lesz a területen

A Közvágóhidat 1870-ben építették és a nyolcvanas évek közepéig működött itt marhavágóhíd. Az épületegyüttest Budapest gyomrának is nevezték, mert innen látták el tőkehússal és húskészítményekkel a fővárost és ennek agglomerációját. A ledózerolt területen - a sajtóban eddig megjelent hírek szerint - lakó- és kereskedelmi ingatlanokat valamint egy szállodát is terveznek. A neves Chapman Taylor tervezőiroda interneten is hozzáférhető tervei szerint összesen 280 ezer négyzetmétert építenének be, ez nagyobb, mint a Rákóczi-híd túloldalán most épülő Buda Park.

A kíméletlen dózerolást követően a terülten megmaradt egy, a díszes főbejárat mellett álló kis épület - szimmetrikus párját még a II. világháború alatt egy bombázás tette a földdel egyenlővé - és az egykori víztorony. Minden mást viszont elbontottak. Egyes, meg nem erősített hírek szerint a vágóhíd épületének egy részét is újjá kívánja építeni a beruházó - ám ezt megelőzően az ide tervezett többszintes mélygarázs helyét "bányásszák" majd ki. A feltételes mód azért mindenképpen indokolt, mert az új épületkomplexum építési engedélye egyelőre - ha van - nem nyilvános. Mivel ezt az építkezést a kormány már korábban kiemelt beruházássá nyilvánította az engedélyezési eljárások akár órák alatt megszülethetnek, vagy már elkészülhettek.

Így meglehet, hogy már létezik elfogadott terv az épületegyüttesre. A területen szerencsére megmaradt másik "történelmi" épület, az egykori hústőzsdének helyet adó ház, amely viszont az Allure lakópark területén található, és a tervek szerint része lesz egy másik, Ináncsy Miklós és fia által megálmodott szállodafejlesztésnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sulykaponka, 2020.02.11 11:29

@netcapa: minden lepusztult, regi dolgot szerintem sem kell feltetlenul megorizni, de itt "a magyar ipartörténet fővárosilag védett épületegyütteséről" van szo, raadasul szerintem lepusztulva sem volt annyira, a bontas elott meg hasznaltak az epulteteket. en a magam reszerol sajnalom, szerintem kifejezetten szep epuletek is voltak ott, a bejarata a ket szoborral pedig gyonyoru, kivancsi vagyok, azokkal mi lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.11 10:20

@netcapa: "Nem az számít hogy ki építette, hanem hogy kié."

Brilliáns logika! És kié? Ja, hogy is kérdezhetek ilyet, hiszen ebben az országban minden Orsós gazdádé, ugye seggfejkém? Anyádat is beadtad már a közösbe, a "logikád" alapján, te féreg?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

netcapa, 2020.02.11 09:19

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: Már megint el vagy tévedve. Nem az számít hogy ki építette, hanem hogy kié.
A tulajdonos joga eldönteni hogy mi legyen vele. Ha annyira tetszett akkor miért nem vetted meg? Vagy mennyi pénzt adnál hogy megmaradjon?
Ha valami lepukkant és nem éri meg fenntartani, akkor tovább kell lépni, az élet megy tovább. Az élet a megújulásról is szól, nem kell mindenhol skanzent csinálni. Ez alól kivétel a tényleg értékes dolgok, amire érdemes közpénzt áldozni és megóvni még akkor is ha pénzügyileg nem éri meg, de minden lepusztult, régi dologra nem szabad az adófizetői pénzt szórni, mivel annyi más fontos dolog van. Pl. kórházak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.10 22:18

@netcapa: "mást merek gondolni"

Gondolj "mást" arról amit te építettél, Móricka. Azt akár le is dózerolhatod, senkinek sem fog hiányozni, Móricka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

netcapa, 2020.02.10 22:01

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
1. Messze vagyok a nyugdijtol :-)
2. Bocs hogy mást merek gondolni. Taníts bölcsek bölcse. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html