Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közérdekű bejelentés vezette a zöldség-gyümölcs ellenőröket a hamisítók nyomára. A szakemberek a Nagykálló környéki felvásárló telepen átcsomagolás közben érték tetten a vállalkozót: két kamion román származású dinnyét egy áruházlánc piros-fehér-zöld trikolórral ellátott kartonjaiba rakodták át. Az addig kiszerelt, mintegy 21 tonna görögdinnye hatósági zár alá került. A szakemberek elrendelték a tétel forgalmazási, szállítási és felhasználási tilalmát.

Idén ez volt az első feltárt átcsomagolásos eset. A termék eredetének meghamisításával megszűnik a nyomon követhetőség, mely az egyik legsúlyosabb élelmiszerlánc-biztonsági szabálysértés, ezért a zöldség-gyümölcs forgalmazó több millió forintos bírságra számíthat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által koordinált kiemelt görögdinnye ellenőrzés során eddig országosan 469 forgalmazóhelyen 496 tételt ellenőriztek. 17 esetben merült fel kifogás, két tételnél volt gond a minőséggel, míg a többinél jelölési hibák akadtak, ezért - a nyomon követhetőség hiánya miatt - az ellenőrök több mint 1 millió forint értékben szabtak ki bírságot.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a jövőben a görögdinnye mellett más zöldség-gyümölcs termékek esetében is folytatja a komplex ellenőrzéseket. Emellett a hatóság kéri a vásárlókat, hogy szabálytalanság észlelésekor - a mostani esethez hasonlóan - tegyenek közérdekű bejelentést, például a NÉBIH ingyenesen hívható zöld számán (06-80/263-244).