Új gázszerződést kötött a kormány, de kérdés, mi lesz belőle

Történelmi, hosszú távú gázvásárlási megállapodás született a Shellel, lekötötték a visszagázosításhoz szükséges kapacitásokat, ezzel mindkét feltétel teljesült a cseppfolyósított gáz (lng) érkezéséhez a krk-i LNG terminálról - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 4. péntek, 11:05
Fotó: Getty Images - A krk-i gázterminál csonkja.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. földgázkereskedő vállalata 2021. január elsejétől 2027. október 1-jéig éves szinten egymilliárd köbméteres kapacitást foglalt le a horvátországi Krk LNG-termináljában, amely jövő év januárjában kezdi meg működését - jelentette be a külügyér.

Évente egymilliárd köbméter cseppfolyósított gáz érkezik majd, amelyet a visszagázosítást követően Magyarországra szállítanak a magyar-horvát gázvezetéken keresztül. Mindez azt jelenti, hogy 2027 végéig a magyar gázszükséglet tíz százalékát a krk-i lng-terminálról fedezik majd - mondta.

Kifejtette, a Shellel hosszú távú vásárlási szerződést kötöttek hat évre úgy, hogy évente 250 millió köbméter cseppfolyósított gázt vásárolnak majd. Ez az első hosszú távú szerződés Magyarország történelmében nyugati szereplővel. A szerződést olyan versenyképes áron kötötték, amelynek nyomán a magyar rezsicsökkentés eredményeit, vívmányait meg tudják védeni - tette hozzá Szijjártó.

A lépés több szempontból is érdekes, mert a magyar földgázkereskedelemért a legkevésbé az MVM a felelős: a leginkább a Magyar Földgázkereskedő Zrt. bonyolítja. De a krk-i terminálnál nyáron lejárt kapacitásértékesítési aukción is az MFGK Croatia (az MVM horvát érdekeltsége) vásárolt be jelentősen: a 2020/2021-es gazdasági évre 666 millió köbméter természetes gázra tett ajánlatot, az elkövetkező hat évben pedig évente 1014 milliárd köbméterre. Egy másik magyar gázpiaci szereplő, a MET helyi leánya pedig félmilliárd köbméterre tett ajánlatot a következő három éves szállításoknál.

A terminál megépítését több mint 25 éve tervezik, 2011 után már úgy tűnt, megkezdődhet a beruházás, de többnyire a magyar fél tétlensége, vagy ellenirányú lépései miatt nem kezdődhetett el a beruházás. Idén már azzal számoltak, hogy a gázállomás kiépítése 2021-re meg lehet, de pontos átadási dátumot nem közöltek még.

A projekt leginkább az Egyesült Államok számára fontos, amely az lng-piac egyik legnagyobb szereplője, de az állomásra érkezhet katari és észak-afrikai gáz is, valamint Oroszország is cseppfolyósítja már a földgázt, tehát akár az is befuthat majd a horvát terminálon keresztül Magyarországra. Washington terve, hogy az lng-vel visszaszorítja Moszkva szerepét és befolyását a régióban, ezért több alkalommal is kikeltek a Gazprom új vezetéképítései ellen a térségben. A magyar-amerikai diplomáciai találkozókon is rendre előjött a gázterminál kérdése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2020.09.05 11:44

Szerintem ez a jo irany. Vegre egy ertelmes dontes. Nem tudom hol van cefre, de egy masik cikkben okoska torp azt is mondta, hogy az lng ara bebukott a traditional gaz ara ala. Tehat olcsobb az amcsiktol venni, mint az oroszoktol.

Ennek meg megvan a diszkret baja:
"A terminál megépítését több mint 25 éve tervezik, 2011 után már úgy tűnt, megkezdődhet a beruházás, de többnyire a magyar fél tétlensége, vagy ellenirányú lépései miatt nem kezdődhetett el a beruházás."
Egy nem a polpot peti uralta rendszerben ez is megerne egy feljelentest. Ha allamilag kovettek el, azert is felelossegre kene vonni valakit.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html