Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Előző évi veszteségénél bő kétszer nagyobb, mínusz 3,6 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta 2017-et a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) - írta a Világgazdaság. A cég eredménytartaléka így mínusz 2,4 milliárdról mínusz 8,3 milliárdra romlott. A kukaholdingnak május végén kellett volna közzétennie 2017-es beszámolóját, de ez csak a napokban sikerült.

Ebből kiderül, hogy a cég több gazdálkodási mutatója is javult, például a 2016 végén még az 51 milliárdot súroló követelései 43,6 milliárdra zsugorodtak, csökkentek az egyéb követelései és a kötelezettségei is, az utóbbiak 61 milliárdról 56 milliárd forintra. A társaság árbevétele 63,1 milliárd forintról 86,2 milliárdra nőtt, ezen belül 82,5 milliárd származott a közszolgáltatásból, és csaknem 3,7 milliárd a haszonanyagok eladásából. A Napi.hu korábban megírta, hogy hatalmas mennyiségű szemétre lehet licitálni az állami kukaholding elektronikus árverésén. Az üveg hulladékot többnyire a kormány stratégiai partnere szokta megvásárolni.

Mindezzel együtt az NHKV saját tőkéje egy év alatt 3,7 milliárd forintról mínusz 3,7 milliárdra esett. "Mivel a jegyzett tőkéhez képest a saját tőke értéke jelentős mértékben negatív előjelet mutat, ezért veszélyeztetve van a társaság vállalkozásának folytatása" - áll a Moore Stephens K-E-S Audit Kft. 2018. július 12-i dátumú jelentésében. A független könyvvizsgáló ezért felhívta a figyelmet a tőkehelyzet rendezésére. A könyvvizsgálói jelentés rámutatott az NHKV egyes nehézségeinek forrásaira is.

Egyebek között ellentmondásokat tartalmaz a társaság fő (hulladékgazdálkodási) tevékenységét és a bevétele elszámolását meghatározó szabályozási környezet, a könyvvizsgáló szerint ezt pontosítani kell - írta a Világgazdaság. A cikk szerint nincs kielégítően szabályozva a társaság tervezett tevékenységi köre, a vagyonkezelés sem, ezért a hosszabb távú vagyongazdálkodás, eredményelszámolás és finanszírozás érdekében ezt a szabályozást és az üzleti modellt is célszerű áttekinteni. A jogszabályi környezet ellentmondásai miatt az NHKV jogi megfelelősége és belső ellenőrzési rendszere is csak korlátok között érvényesülhet, ezért a társaság számlázási és az egyenlegközlési gyakorlata sem tudott egységes lenni. E fő kockázatból adódóan több gyakorlati hibalehetőség merült fel - írta a könyvvizsgáló.

Ugyanakkor a beszámolóból az is kiderült, hogy a 2017-es év átmeneti időszak volt, a közszolgáltatók 92 százaléka integrálódott a cég tömeges számlázó rendszerébe. A dokumentum szerint a számlázás felgyorsult, a közszolgáltatók megismerték a tömeges számlázó rendszert, együttműködési hajlandóságuk  pedig partneri szintre emelkedett. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás árbevételének 81,98 százaléka a lakosság, a fennmaradó 18,02 százalék pedig a gazdálkodó szervezetek részére kiállított számlák nettó értékét tartalmazza. A kormány októberben az NHKV tőkehelyzetének rendezésére 26,4 milliárd forintot szavazott meg a költségvetésből.