A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken közölte, a Médiatanács úgy döntött, nem hosszabbítja meg a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságát, így ennek értelmében a Klubrádió 2021. február 14-én elhallgat. A Médiatanács a 92,9 MHz-re pályázatot ír ki. A hatóság azzal indokolta a lépést, hogy a Klubrádió hétéves működése során több alkalommal megsértette a médiatörvény rendelkezéseit, amely jogsértések miatt a Médiatanács különböző jogkövetkezményeket alkalmazott. A médiatörvény vonatkozó rendelkezése értelmében a médiaszolgáltatási jogosultság megújítását kizáró ok, ha a médiaszolgáltató a működése során a médiatörvény rendelkezéseit ismételten vagy súlyosan megszegi - tette hozzá az NMHH a döntésről kiadott közleményében.

Miért kellett visszavonni a frenkvenciahasználatot?

A Média1 blog rákérdezett ezekre a jogsértésekre, melyre válaszul a hatóság közölte, hogy a Klubrádió 7 éves médiaszolgáltatási jogosultsága alatt összesen 6 esetben követett el jogsértést. A Klubrádió 2014-ben és 2015-ben kapott egy-egy bírságot, majd 2016-ban kétszer, 2017-ben pedig kétszer. (Ezekről részleteket itt talál.)

A Klubrádió frekvenciájának elvételét megalapozó megismételt konkrét jogsértés az volt, hogy a közösségi médiaszolgáltató (a Media1 információ szerint egy régi adáslebonyolító rendszer technikai problémája következtében) 2016. szeptember 26. és december 31. között nem csekély súlyú mulasztást elkövetve a Médiatanács szerint megsértette a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét, illetve hasonló előfordult 2017-ben is. A Klubrádiót azóta nem bírságolták többet - jegyzi meg a Média1.

Stock Richárd, a Klubrádió Zrt. vezérigazgatója a Média1-nek a döntésre reagálva úgy vélte, "a médiahatóság valójában csak ürügyet keresett, hogy az utolsó független, szabad hangot is elnémíthassák". Stock Richárd ugyanakkor hozzátette: keresik a jogi és egyéb megoldásokat annak érdekében, hogy a Klubrádió működése a 2021 februári médiaszolgáltatási jogosultságát lejáratát követően is biztosított legyen.

Agyelőre a Klubrádió a határozatot a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbításának elutasításával kapcsolatban még nem vette kézhez. Annak jövő heti tanulmányozását követően döntik majd el, milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy rádiójuk fennmaradhasson.

Tele lett a külföldi sajtó az üggyel

A Klubrádióval a döntést követően több külföldi lap is foglalkozott, amelyet a Népszava szemlézett. A Reuters szerint az uniótól vár közbeavatkozást a Klubrádió ügyében a Nemzetközi Sajtó Intézet. A szervezet 2. embere arra emlékeztetett Bécsben, hogy Brüsszel folyton a sajtószabadság és a tisztességes piaci verseny jelentőségét hangoztatja, ám idáig képtelen volt szavatolni ezeket az értékeket Magyarországon.

A licenc megvonása azért kelt aggodalmakat a média függetlensége miatt, mert a Klubrádiónak nagyjából 200 ezer hallgatója van és az ellenzéki politikusok, illetve a beszélgető műsorok vendégei nem ritkán bírálják a hatalmat. Az adó most kénytelen versengeni eddigi, saját frekvenciájáért, de ha veszít, akkor legfeljebb az interneten folytathatja működését. Ugyanakkor a Médiatanács nem árulta le, milyen jogsértésekre alapozva döntött. (Az okra a Reuters cikke megjelenése után derülhetett fény - a szerk.)

A hírügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy eddig eredménytelenül próbálta rávenni Orbánt a médiát, a bíróságokat, az oktatást, valamint a civil szervezetek szabályozását érintő módosításokra, márpedig Brüsszel szerint ezek az intézkedések aláássák a demokráciát.

A Washington Post szerint az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovics is aggódik a rádiót érintő döntés miatt. Mijatovics, aki korábban az EBESZ-nél a sajtószabadság felelőse volt, azt üzente, hogy a média sokszínűségét fenn kell tartani a demokráciákban. A tudósítás a Népszava szerint kiemeli, hogy éppen a sajtószabadság helyzete volt az egyik fő ok, amiért az EU jogállami eljárást folytat Magyarország ellen.

Ebbe beleértendő, hogy a hatalom csak a neki engedelmes orgánumoknak juttat állami reklámokat, illetve hogy nagyjából 500 szerkesztőséget tömörítettek a KESMA égisze alatt, miközben az alapítvány a kormány ellenőrzése alatt áll. Azon felül a Médiatanács tagjait egytől egyik az Orbán-kabinet nevezte ki, és a testület az évek során sok kétes határozatot hozott. Ugyanakkor nem tett eleget annak sem, hogy védje a sokszínű médiát, valamint a nyitott és tisztességes piaci viszonyokat a sajtóban.

A Der Spiegel a sajtószabadság korlátozása felcímmel adja hírül a Klubrádiót érintő döntést, azaz a lap szernt folytatja a nyomulást a kritikus médiával szemben. A német hetilap rámutat arra is, hogy a közmédiát vagy 10 éve a hatalom szócsövévé tették, és a magánkézben lévő orgánumok nagy többségét nemrégiben bevitték egy Orbán-közeli alapítványba. A legfontosabb független hírportált, az Indexet júliusban "idegen átvétel" folytán hidegre tették, a Népszabadsággal pedig úgy bántak el, hogy előbb a miniszterelnök osztrák embere megvette vagy becsukta - sorolta a Der Spiegel.

A Le Figaro azt emelte ki többek között, hogy a Médiatanács az EBESZ és a Freedom House egybehangzó véleménye szerint a kormányt segíti a sajtó ellenőrzésében. Az ország 10 év alatt a 23-ról a 89. helyre esett vissza a Riporterek Határok Nélkül médiaszabadság rangsorában és a Szabad Európa Rádió magyar adása 36 év után a héten felújította működését, mert úgy ítéli meg, hogy erősen romlott a sajtó helyzete Magyarországon.

A Klubrádió az egyik leghallgatottabb rádió, de rendszeresen kizárják az állami hirdetésekből. A francia lap emlékeztet, hogy négy éve 300 ezer eurós jóvátételt ítélt meg a rádiónak a bíróság, mert a Nemzeti Médiahatóság megtagadta tőle az állandó sugárzás jogát. A vidéki hullámhosszokat azonban azóta sem kapta vissza a rádió. Az ellenzék úgy értékelte, hogy a kormány már megint támadja a vele szemben álló erőket. Cseh Katalin azt üzente a Twitteren, hogy minden egyes nap kemény csapást jelent a médiapluralizmus számára.