Külföldi nagybankot bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 5 millió forint eljárási bírságot szabott ki a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank SA-ra, mert a vállalkozás megtagadta a GVH által a feltételezett jogsértés miatt alkalmazni kívánt bírság meghatározásához szükséges adatok szolgáltatását - közölte a GVH.
Napi.hu, 2015. június 25. csütörtök, 15:15
Fotó: Napi.hu

A GVH 2012. április 11-én indított eljárást, amelyben a Magyar Bankszövetség és a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. közötti megállapodás alapján létrehozott és működtetett, 38 tagbank által nyújtott releváns és üzletileg érzékeny adatokra épülő bankközi adatbázist vizsgálja.

A GVH Versenytanácsa adatszolgáltatásra kötelezte a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank SA-t a tényállás feltárása érdekében, illetve a feltételezett jogsértés miatt kiszabható bírság maximumának hiteles meghatározása céljából. Ám a vállalkozás nem tett maradéktalanul eleget e kötelezettségének. A GVH úgy ítélte meg, hogy a bank magatartása nemcsak veszélyeztette a tényállás feltárását, hanem a versenyfelügyeleti eljárás elhúzására is irányult, illetve azt eredményezte.

A Versenytanács súlyosnak értékelte a jogellenes magatartást, hiszen az adatszolgáltatás így olyan lényeges adatokban hiányos, amelyek nélkülözhetetlenek a tényállás tisztázásához - valamint a feltételezett jogsértés miatt alkalmazni kívánt szankció meghatározásához -, és e hiányosság más forrásból nem pótolható.

Figyelembe vették a bírság kiszabásakor, hogy a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank SA ugyan kért tájékoztatást a GVH-tól az adatkérő végzés értelmezésével összefüggésben az adatszolgáltatás előtt, ám a GVH kifejezett, részletes írásos tájékoztatásának kézhezvételét követően sem változtatott az általa alkalmazott téves értelmezésen, s nem kísérelte meg, hogy megfelelően teljesítse adatszolgáltatási kötelezettségét.

A Crédit Agricole Corporate and Investment Bank SA bírósághoz fordult az eljárási bírság kiszabásáról szóló végzéssel szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK