Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új tulajdonosa van a szakolyi biomasszával működő erőműnek.  A hivatalosan Dél-nyírségi Bioenergia Művek Energiatermelő (DBM) Zrt.-nek nevezett energia termelő egységet a Veolia Energia Magyarország Zrt. vásárolta meg, és ezen a héten, a Gazdasági versenyhivatal engedélyének birtokában már át is vette az erőmű irányítását. A vételárról egyelőre nincs hitelt érdemlő információ a cég kérdésünkre közölte: "Korábban sem és a mostani ügyben sem teszi nyilvánossá a felvásárlás vételárát. A Veolia Energia Magyarország Zrt. alapos vizsgálat után, a piaci helyzetnek megfelelő és az eladók számára is elfogadott áron vásárolta meg". A hányatott sorsú és többször leállásra kényszerült erőművet tavaly nyár végén vásárolta meg az NRG Power Szakoly Kft. A magyar tulajdonban levő szakmai befektető az elmúlt hónapokban teljesen átszervezte a céget és az erőmű  2015 szeptemberétől már teljes kapacitással működik.

Nemzetközi éllovas karolta fel

A Veolia Energia Magyarország Zrt., eddig is élen járt a magyarországi megújuló-alapú energiatermelés területén. A szakolyi erőművet működtető társaság megvétele révén pedig tovább erősíti pozícióját a kelet-magyarországi régióban is, hiszen a debreceni és nyíregyházi erőműveket 2015. óta ugyancsak a Veolia működteti.

A vállalat kérdésünkre megerősítette: a  fejlesztési tervek kapcsán elsősorban a villamosenergia-termelés során keletkező hő fűtési energiaként történő hasznosítása jöhet szóba, például üvegházas zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó vállalatokkal partnerségben. A  Veolia célja  a szakolyi  erőmű hosszú távon sikeres, hatékony működtetése, amelynek kapcsán a DBM Zrt. minden dolgozójának a munkájára számítanak a jövőben is - erősítették meg. A Veolia Energia Magyarország Zrt. - a pécsi és a dorogi erőmű révén - Magyarországon egyedülálló tapasztalatokkal rendelkezik a biomassza-alapú energiatermelés területén.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. és a hozzá tartozó vállalatcsoport jelenleg közel 700 főt foglalkoztat Magyarországon, országosan több mint 250 üzemeltetett telephelyen van jelen. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2014-ben 41,2 milliárd, 2015-ben pedig 46,6 milliárd forint volt.