A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A hétfőn zárult határidőig két pályázat érkezett a hitelezőkkel szemben mintegy 5,7 milliárd forint adósságot felhalmozó Cerbona Élelmiszeripari Zrt. vagyonelemeinek megvásárlására − tájékoztatta lapunkat Ádám Beáta felszámolóbiztos, az Agro-Alba Zrt. vezérigazgatója. Az egyik legnagyobb hazai, részben ma is működő  gabonafeldolgozó cég ingatlanait, gépeit és üzletrészeit összesen 5,685 milliárd forintért hirdették meg. Információink szerint többen is érdeklődtek a pályázat iránt, egy külföldi befektető egyben kívánja megvásárolni a cégvagyont.

Az értékesítés esélyeit növeli a felszámoló szerint, hogy korszerű, kiváló logisztikai adottságokkal rendelkező üzemekről van szó, ráadásul Székesfehérváron saját vízbázis is rendelkezésre áll. Jövő hét elején derül ki, hogy lesz-e új gazdája a Cerbonának, illetve egyes részeinek, vagy új pályázatot kell kiírni.

A céggel szemben 330 hitelező nyújtott be 5,7 milliárd forintnyi  követelést. Ebből a jelzáloggal biztosított banki tartozások értéke  eléri a 3,7 milliárdot. A felszámolóbiztos elmondta, kezdettől fogva  arra törekedtek, hogy a Cerbona működőképességét megőrizzék. Ez nemcsak a  dolgozók további foglalkoztatása, a termékek folyamatos piaci jelenléte,  hanem a vagyonelemek értékesíthetősége miatt is rendkívül fontos volt.

A  felszámoló cégneveket nem kívánt közölni, de jelenleg két társaság  folytat bérgyártást a Cerbona székesfehérvári, illetve szekszárdi  üzemében, termékei továbbra is piacon vannak. Az egyik gyártó  fejlesztéseket is végrehajtott annak érdekében, hogy a korábbiaknál  hatékonyabban tudjon termelni. A nyáron még arra is volt esély, hogy a  Cerbona röviddel a felszámolási eljárás kezdete után gazdára talál, ám a  külföldi vevő akkor nem nyújtott be vételi ajánlatot. Ha az összes  vagyonelemet most nem sikerül eladni, a felszámoló tervezi, hogy a jelenleg  még nem működő üzemeket, a székesfehérvári tésztagyárat és a malmok  többségét újraindítja, amire jó esély van. (A társaságnak  Székesfehérváron  extrudáló és tésztagyártó üzeme, Dombóváron,  Szekszárdon és Enyingen malma, Sárbogárdon és Kápolnásnyéken  gabonatárolói vannak.)

A társaságnak jelenleg 252, míg a kapcsolódó vállalatainak mintegy 70 dolgozója van (a csődeljárás elindulásakor, tavaly novemberben még összesen 400 főt foglalkoztattak). Úgy tűnik, létszámleépítésre a jövőben is  szükség lehet − tette hozzá a felszámolóbiztos. A részben vagy egészben a  Cerbona érdekeltségébe tartozó vállalkozások közül van olyan, amely  önmagában is életképes, és van, amelynek jövője a zrt.-től függ, hiszen  azt szolgálja ki, és akad olyan cég is, amely minden bizonnyal ugyancsak a  felszámolás sorsára jut.

A  müzlik és müzliszeletek gyártásában Magyarországon piacvezető cégnek az elmúlt évtized közepétől egyre nagyobb likviditási gondijai voltak. A felvásárlást és a fejlesztéseket hitelből finanszírozták, folyamatosan emelkedtek a működési költségek és a kintlévőségek, a liszt- és gabonaárak ingadoztak és a piac is zsugorodott. Tavaly novemberben a társaság kénytelen volt csődöt jelenteni, miután hitelező bankjai felmondták vele szerződéseiket. 2010-ben 8,73 milliárd forintos nettó árbevétel mellett már több mint 1,7 milliárdos veszteséget könyvelt el. Idén májusig további 370 milliós mínuszt produkálva végül elindult a felszámolási eljárása. A hitelezőkkel nem sikerült egyezséget kötni.

A meghirdetett vagyonelemek (nettó irányár, M Ft)
Szekszárdi telephely, malom487,3
Enyingi telephely, malom147,3
Kápolnásnyéki telephely80,4
Dombóvári telephely, malom150,7
Sárbogárdi telephely297,4
Gárdonyi kemping111,9
Faddi üdülő14,6
Székesfehérvári extrudálóüzem,
kukoricamalom, A. R. M. Kft.2075,6
Székesfehérvári búzamalom, központi iroda971
Székesfehérvári tésztagyár1276
Cerbona Zrt. üzletrészei73
Összesen5685,4
Forrás: Forrás: Cégközlöny