Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A biztosítócég közleménye szerint a speciális utasbiztosítások előnye, hogy azok választásával az ügyfelek az egyedi igényeik szerinti fedezetet veszik igénybe, ami az általános utasbiztosításokhoz képest akár 30-40 százalékkal is kedvezőbb díjat eredményezhet. Ilyen utazások lehetnek a horvátországi nyaralások vagy az oroszországi labdarúgó világbajnokság eseményeire történő utazás - közölték.

A biztosító kitér arra is, hogy van számos biztosítási elem, amelyen nem szabad spórolni. Ilyen az orvosi ellátások térítési limitje, amelynek minimális szintjeként a környező országokba utazók esetében 30 millió forintos, a világ távolabbi célpontjaiba 75 millió forintos, míg a kiemelten magas ellátási költségeket alkalmazó észak-amerikai országokba 100 millió forintos szintet ajánlanak.

Szabó Tamás, az Union utasbiztosítási üzletágának vezetője szerint az esetek többségében egy megfelelő utasbiztosítás személyenként napi 2-3 eurónak megfelelő összegből kijön, vagyis legfeljebb néhány százalékos részét képezi egy külföldi út költségeinek.

A külföldre utazók több mint 50 százaléka továbbra sem gondoskodik a megfelelő utasbiztosításról - állítja a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). Az utasok egy része úgy véli, a bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítás, illetve a kiváltott Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) elegendő védelmet nyújt számukra.

A FBAMSZ közölte: az EEK-nak számos hiányossága van az utasbiztosítással szemben. Egyrészt csak az egészségügyi ellátásra terjed ki, tehát nem fedez olyan kapcsolódó kiadásokat, mint például a poggyászkár, műszaki cikkek biztosítása, illetve a szállítási költségek, az esetleges tolmácsdíj, és nem biztosít 24 órás telefonos asszisztenciát sem. Másrészt az igazolást csak állami szolgáltatóktól fogadják el, így ha az ellátást magánszolgáltató nyújtja, a bajba jutott utasnak "a zsebébe kell nyúlnia".

A bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítások esetén a szövetség azt ajánlja, hogy utazás előtt meg kell bizonyosodni az adott biztosítás feltételeiről, mivel ezek többségében mind a szolgáltatási kör, mind a kártérítési összegek felső határa igen korlátozott.

A kép forrása: Shutterstock.