Tömeges leépítést hozhat a kormány válságintézkedése

A kormány különadót vetett ki a kiskereskedelmi tevékenységet folytató cégekre. Azonban ezek alapja a tavalyi forgalom, így most sok céget hátrányosan érinthet az új sarc. Szakértők szerint a dolgozók ihatják meg a levét a lépésnek.
Szabó Dániel, 2020. április 22. szerda, 09:19
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Április 14-én jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány egyik válság intézkedése, amely új sarcot ró ki a boltokra a veszélyhelyzet végéig. A különadó a kiskereskedelmi tevékenységet végző cégeket érinti, azonban immár független az értékesítés módjától, így a hazai és az itthon tevékenykedő külföldi netes kereskedőkre, az online értékesítésekből származó bevételekre is vonatkozik, valamint alapja a tavalyi adóév, azóta pedig jelentősen megváltoztak a körülmények.

Többet kell befizetniük a nagy élelmiszerláncoknak a járvány elleni védekezési alapba kiskereskedelmi különadó formájában, mint amennyit az idén bérfejlesztésre költenek, ennek pedig félő, hogy a végén a dolgozók isszák meg a levét - idézi Karsai Zoltánt, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnökét a Népszava, amely azt is bemutatja, hogy a szakértő szerint a két legnagyobb multinál az idén mintegy 7 milliárd forintot fordítottak béremelésre, év végig viszont 8 milliárd forint vagy még annál is több különadót kellene befizetniük. A kisebb cégek adóterhe pedig már 3-4 hónap alatt is több lesz, mint amennyit az idén fizetésemelésre költenek.

A plusz teher miatt két folyamat látszódik: idén elmaradnak a béremelések, valamint hamarosan csoportos létszámleépítések is jöhetnek. Ráadásul az élelmiszerkereskedelemben is, amely a különadó nélkül viszonylag jól átvészelte volna a koronavírusjárványt. A mintegy havi egymilliárd forintnyi különadóval sújtott Spar például a megnövekedett márciusi forgalom miatt felvett új dolgozókat a különadóra hivatkozva bocsájtja most el - ez mintegy 900 dolgozót érint. A vásárlási láz ráadásul alább is hagyott, húsvétkor sem sikerült olyan számokat hozni, mint várták.

Az idén összesen 36 milliárd forint - a költségvetés szempontjából aprópénznek számító - extra bevételt remél a kormány, nagyobbrészt a kiskereskedelmi multiktól; a május 1-től bevezetendő adó mértékét ugyanis a bevétel függvényében sávosan állapítja meg a rendelet. Azoknak a cégeknek kell fizetniük, amelyek előző évi árbevétele meghaladta az 500 millió forintot: félmilliárd és 30 milliárd forint árbevétel között 0,1, 30-100 milliárd forint között 0,4, 100 milliárd forint felett pedig 2,5 százalékot - írja a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2020.04.22 15:06

Az élelmiszer és vegyiáru kiskereskedelem pörög mint az állat, dől a pénz a boltokba. Amelyik lánc átállna 24 órás nyitvatartásra és emellett komolyan nekiállna fejleszteni a házhoz szállítást, az duplázná a forgalmát, nyereségét, vastagon lenne pénz a kicsivel megemelt adóra. De nem, ők az extra bevételből nem akarnak extrán adózni, a hiéna tulasjdonosok több munka nélkül akarnak még több pénzt keresni, csökkentik a nyitvatartást és alkalmazottak kirúgásával próbálják zsarolni az országot. Az egyik élelmiszer lánból kirúgott alkalmazottak öt perc alatt munkát fognak kapni a másik láncban, a zsaroló boltlánc meg lehúzhatja a redőnyt emberek híján.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.04.22 11:38

Ez a különadó nagyon nem fair. Éppen a kereskedelem az, ami ebben a nehéz időben erején felül igyekszik az ország ellátását biztosítani, és akkor ezt azzal hálálják meg, hogy még le is nyúlják őket. Csak az ostoba politikus gondolja úgy, hogy ennek semmi káros hatása nem lesz. Kirúgások, boltbezárások és áremelkedés lesz a vége. A pénz nem a fán terem, azért meg kell dolgozni. Talán nem kellett volna annyi milliárdot elqurni stadionokra, gagyi magyar futballra és presztízs sport rendezvényekre, és akkor most lenne pénz az államkasszában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.04.22 10:51

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szabobalazs47, 2020.04.22 10:43

Nincs ok a kétségbeesésre, mert a munkát ezután is el kell végezni, s ahhoz dolgozókra lesz szükség, mert ezután sem a tulajdonosok fognak dolgozni. S ahhoz, hogy a dolgozó elláthassa a feladatát, élnie kell, az életét fenn kell tartania, ahhoz pedig számára létalapot kell biztosítani! S ez meg is fog történni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html