Különleges biztonsági intézkedéseket igényel az e-útdíj beszerzésére

Az e-útdíj-rendszert egy sajátos közbeszerzési eljárás, a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzésekre használható "minősített beszerzési eljárás" keretében szerzi be az állam. A keret változatlanul 42 milliárd forint.
NAPI, 2013. február 22. péntek, 18:10
Fotó: Napi.hu

A kormány döntött a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszerhez (ED-rendszer) szükséges eszközök és a kapcsolódó szolgáltatások beszerzéséről szóló kormányhatározat módosításáról. A Magyar Közlönyben ma megjelent jogszabályból kiderül, az ED-rendszer eszközeit és a kapcsolódó szolgáltatásokat "a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szóló kormányrendelet" szabályai szerinti úgynevezett minősített beszerzési eljárás keretében szerzik majd be. Ez az eljárás lehetőséget ad arra, hogy a beszerzést a nyilvánosság kizárásával bonyolítsák le.

Az ilyen beszerzési eljárásban biztosítani kell a minősített adat, az alapvető biztonsági érdek, valamint a nemzetbiztonsági érdek védelmét, illetve a különleges biztonsági intézkedés érvényesítését.

Mint ismert, a rendszer szállítására korábban kiírt, nyilvános közbeszerzési eljárás nyertese, a Getronics Magyarország Kft. január közepén jelezte, hogy az alvállalkozóival folytatott egyeztetések alapján "nem látja biztosítottnak a szerződésszerű teljesítést biztosító együttműködést", ezért a megállapodást nem írja alá. A cég nettó 34,89 milliárd forintért vállalta volna a rendszer kiépítését.

A közbeszerzésen második helyezettet nem hirdetett ki az Állami Autópálya Kezelõ Zrt. (ÁAK), így beszállító nélkül maradt. A pályázaton egyébként ajánlatot tett még a T-Systems Magyarország Zrt., az osztrák Kapsch TrafficCom AG és a Kapsch Telematic Services Telematikai Szolgáltató Kft. közösen, valamint a kínai China International Telecommunication Construction Corporation.

Az új, minősített beszerzést az állam nevében is az ÁAK folytatja le. Az ÁAK látja majd el az útdíj-szolgáltatói és a díjszedői tevékenységet, továbbá a díjellenőrzési feladatokat és a hatósági eljárásokhoz szükséges adatszolgáltatást.

A beszerzés forrása a 2013-as költségvetésben erre elkülönített 42 milliárd forint.

A beszerzendő eszközök az állam tulajdonába kerülnek, a tulajdonosi jogokat az állam nevében ÁAK gyakorolja majd.

Új szereplőt is bevonnak

Új szereplőként, "integrátorként" bevonják az állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t is (NISZ, volt Kopint-Datorg, amely infokommunikációs szolgáltatásokat nyújt főként az állami szerveknek) a lebonyolításba; feladata lesz a beszerzést megelőzően az ED-rendszer összeállítása, a minőségbiztosítás, a műszaki mérnöki feladatok ellátása és egyéb, az ED-beszerzéshez kapcsolódó feladatok ellátása. A NISZ együttműködési megállapodást köt majd az ÁAK-val.

A minősített beszerzési eljárás nyertesének az eszközök szállításán túl a rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan bevezetés-támogatási szaktanácsadást is nyújtani kell 2013. július 1-jétõl 2014. június 30-ig, valamint át kell adnia az állam számára az általa szolgáltatandó programok, szoftverek, műszaki-technológiai megoldások, adatok korlátlan felhasználását, a módosítást lehetővé tévő forráskódokat, szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat - derül ki a kormányhatározatból.

Az e-útdíj-rendszer a kormány tervei szerint július 1-jétől működne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2013.02.23 12:26

Most ezt kinek és hol,milyen szolgáltatásért kell fizetnie???
Tud valaki pontosan erről???
Mátrixos handabandázók kiméljenek!Köszönöm!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tkgabor, 2013.02.23 07:27

Olyan különleges bizottság, mint pl. aki ingyen adja bérbe az állami ingatlanokat?
http://index.hu/belfold/2013/02/01/ingyen_adta_ingatlanjait_az_allam/

Vagy 12,5 milliárd forintot ítélt oda gyanús cégeknek?
http://index.hu/gazdasag/magyar/2013/02/04/ot_gyanus_palyazo_nyert_12_5_milliardot/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.22 19:26

Az Európai Bizottság is beszólhat még - a közveszerzési jogszabály leehtőséget ad erre.

S amilyenek, ismerjük őket, a 42 milliárd Ft, ami 140 millió euro, nem kevés pénz még nekik sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.22 19:12

Van egy kis bukta lehetőség is:

"A minősített beszerzéssel vagy minősített beszerzési eljárással kapcsolatos valamennyi jogvita elbírálása és jogorvoslati eljárás lefolytatása a bíróság hatáskörébe tartozik az alábbi esetekben:

a) azon beszerzések esetében, ahol a Kormány rendeletében megállapította, hogy a közösségi beszerzés szabályainak alkalmazása olyan információk átadására kötelezné Magyarországot, amelyek felfedése ellentétes az állam biztonságához fűződő alapvető érdekével;

b) a különösen érzékeny beszerzések esetében;

c) a hírszerző és elhárító tevékenységgel összefüggő beszerzések esetében."

Az aljas kizsákmányolók, akiket a Mi kegyes Jóságunk kizár - jogosan, jogosan ! - a versenyből, bírósághoz fordulhatnak.

Jaj, s amilyen aljasok, csak a pénzre néznek, lesz közöttük, aki megetszi ezt a nem ildomos lépést.

Ilyenek ezek, ezért kell őket már most kizárni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.22 19:08

Na, hozott az Országgyűlés illetékes bizottsága e törvény alkalmazását kizáró előzetes döntést?

Erről nem szól a hír?

De amennyire jól működik a parlamentünk, már biztosan hozott!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html