Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A moszkvai magyar kulturális intézet adta a helyet a letelepedési kötvényüzlethez - derül ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkár Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából. A VolDan Hungary Pénzügyi Szolgáltató Kft.-vel (VolDan) a bérleti szerződést 2015. május 14-én határozatlan időre kötötte a Balassi Intézet önálló szervezeti egységeként működő Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ.

Magyar Levente válaszából az is kiderült, hogy a bérleti díj havonta 3800 euró (1,2 millió forint) volt. A Balassi Intézet 2016-ban integrálódott a Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági és Külügyminisztériumba, amely jogutódként átvette az élő szerződéseket. Időközben azonban a VolDan cég a szerződést egyoldalúan, 2018. október 8-i dátummal felmondta. A parlamenti államtitkár tájékoztatása szerint a Balassi Intézet 2016-ig a működési kiadásaihoz szükséges fedezetet a bérleti díjakból is finanszírozta. Jelenleg a moszkvai ingatlanban bérel irodahelyiségeket a balatonfüredi önkormányzat, a Robinson Tours Kft., az MVM Magyar Villamosművek Zrt., a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.

Korábban a Magyar Nemzet írt arról, hogy a letelepedésikötvény-program 2013-ban indult, és a kormány 2017. márciusban függesztette fel. Bő négy év alatt nyolc cég kapott kötvényjegyzési engedélyt az egykor Rogán Antal vezette gazdasági bizottságtól, a vállalkozásokat egy kivételével adóparadicsomnak számító helyszíneken alapították. A liechtensteini VolDan többek között az orosz, az ukrán, a kazah, az üzbég és az azeri állampolgárok esetében kapott licencet.

A letelepedésközvetítők két-három jogcímen szedhettek pénzt a tartózkodási engedélyt kérőktől. A válasz.hu írt arról, hogy hozzáértők szerint 40 ezer eurót tisztán meg tudtak keresni egyetlen betelepülőn. Ez pedig nyolcvan fő után forintban kifejezve már milliárdos profitot jelentett. A VolDanról a Heti Válasz is megírta, hogy moszkvai irodája is van, amely ugyanazon a címen működik, mint a magyar nagykövetség kereskedelmi, kulturális és turisztikai egységei. A VolDannak a parlament engedélyezte, hogy török, azeri, dél-afrikai és kenyai beutazással is foglalkozzon.

Itt a vége

A megváltozott gazdasági környezet miatt már nem indokolt a nemzetgazdasági érdekből kiadott nemzeti letelepedési engedélyek jogintézményének biztosítása, a jogszabályok egyszerűsítése, átláthatóbbá tétele érdekében indokolt a jogintézménnyel összefüggő rendelkezések hatályon kívül helyezése - olvasható a 2019-es büdzséhez benyújtott törvénytervezet indoklásában. Ez azt jelenti, hogy eddigi ideiglenes felfüggesztés helyett végleg megszűnik ez a lehetőség a törvény kihirdetésével. A magyar hatóságok húszezer kérelmezőből csak húsz letelepedésikötvény-igénylőt és 44 hozzátartozót utasítottak vissza nemzetbiztonsági vagy közbiztonsági kifogással az egész világról a kötvényprogram négyéves fennállása alatt - közölte korábban Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója.

Összesen 58 különböző állampolgárságú külföldi bevándorló kapott Magyarországon élethosszig tartó letelepedési engedélyt. A legtöbben a kínaiak vannak, de sokan érkeztek olyan közel-keleti muzulmán országokból, mint Irak, Afganisztán és Irán, illetve Észak-Afrikából, továbbá Ázsiából. Négy év alatt 575 milliárd forintnyi bevétele keletkezett az államnak 2013 és 2017 között. Egyes számítások szerint 17,5 milliárd forintot veszíttek az adófizetők a letelepedési kötvényeken, mivel ennyit fizet ki az ÁKK a piaci hozamok felett a kötvények tulajdonosainak.

A fotó forrása: Mladen Antonov/AFP