BUX
38236

Lakás-thm: a bankok is bizonytalanok

A Népszabadság tapasztalatai szerint az állami kamattámogatású, használt lakás vásárlására vonatkozó lakáshitel thm-jéről általában éppen a legnagyobbak nem tudtak felvilágosítást adni.

Bodolóczki Linda, 2005. január 4. kedd, 09:53

A bankok ajánlatainak öszszehasonlíthatóságát biztosító thm adatokat egy december közepén megjelent kormányhatározat szerint január elsejétől már a lakáshitelekre is kötelező kiszámolni és közzétenni. A legkedvezőbb ajánlatokat a Népszabadság szerint az FHB, a CIB és az Ella mondhatja magáénak. Az IEB-nél és a K&H-nál ugyanakkor a havi részlet kiugróan magasnak tűnik (az OTP-nél végül nem kaptunk adatot).

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) már tegnap, az első idei munkanapon megkezdték a bankok ellenőrzését, hogy teljesítik-e a kormányhatározat új előírásait. Ha szabálytalanságra bukkannak, türelmi idő nélkül fel fognak lépni a hitelintézetekkel szemben. A PSZÁF - mint hangsúlyozták - elsősorban a megkötött hitelszerződések, és a hirdetmények esetében tudja nyomon követni, teljesülnek-e a jogszabályi előírások.