Magyarországon tíz lakóingatlanból hétnek van lakásbiztosítása, ez Európában az egyik legjobb aránynak számít.

A meglévő lakásbiztosítások több mint kétharmadát az ügyfelek saját elhatározás alapján kötötték, míg a válaszadók 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az adott ingatlanra hitelt vett fel, amihez kötelezően előírták a lakásbiztosítást is. A hitelhez kötött lakásbiztosítással rendelkezők többsége, 56 százaléka maga választotta ki a biztosítót.

A lakásbiztosításhoz kapcsolódó váltási aktivitást növelné, ha többen számon tartanák a biztosításuk évfordulóját, mert a gépjármű-biztosításokhoz hasonlóan a lakásbiztosítások esetében is csak tulajdonváltáskor vagy a biztosítási évforduló eljövetelekor lehet lecserélni a meglévő biztosítást. Aki pedig az évforduló előtt legalább 30 nappal nem mondja fel meglévő biztosítását, annak a szerződése továbbra is fennmarad. Bár a válaszadók 66 százaléka tudja, hogy váltani csak évfordulókor lehet, közel 70 százalékuk nincs tisztában saját évfordulója dátumával - derült ki a felmérésből.

A kutatás szerint akik komolyan fontolgatják a váltást, alapvetően a jobb ár/érték arányt tartják fontosnak. Korántsem csak az olcsóbb megoldás keresése dominál: miközben a meglévő szolgáltatás kedvezőbb árú elérése a válaszadók 55 százaléka számára vonzó, az ugyanazért a díjért a meglévőnél szélesebb körű szolgáltatást nyújtó biztosítást szintén igen sokan, 40 százaléknyian tartják jó oknak a váltásra.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) adatai szerint a lakásbiztosítások átlagos díjszintje jelenleg 28 ezer forint körül van. Ez évek óta gyakorlatilag változatlan, vagyis bár létezik árverseny, jelentős hatása a piacra továbbra sincsen. Az Union felmérése azt mutatja, hogy a biztosítottak néhány száz forint éves megtakarításáért nem cserélnék le lakásbiztosításukat, 32 százalékuk 4 ezer forintos árkülönbségért már fontolóra venné a váltást.