A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek sikerén felbuzdulva a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bevezette a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosításokat is - jelentette be Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke. Ez nagy mérföldkő a biztosítási piacon, ami erősíti a versenyt és a bizalmat a pénzügyi rendszerben. A manapság forgalmazott lakáshitek háromötöde már a minősített fogyasztóbarát hitelek közé tartozik. A minősítésre a bankoknak pályázniuk kell.

Szigorú feltételek

A jegybank átlátható, egységes, összehasonlítható otthonbiztosításokat kíván látni a piacon, amely élénkíti a versenyt. Fontos alapelv, hogy a díj- és a szolgáltatás legyen egyensúlyban, gyors legyen a kárrendezés, áttekinthetőek legyenek a folyamatok, és erősíteni kell a digitalizációt is. A minősített otthonbiztosítások minimumfeltételei szigorúak lesznek, ezektől csak az ügyfél javára lehet majd eltérni. Már az alapcsomag kiterjed majd elég széles körben a kockázatokra, a kizárásokat családbarát és környezetvédelmi szempontok alapján korlátozták.

A szerződések felmondására negyedévente, és nem évente lesz lehetőség, ezáltal élénkülhet a verseny, és nagyobb lehet a mozgás a piacon. A biztosítók jövő január 10-től pályázhatnak termékeikkel az MNB minősítésére, az első termékek várhatóan az első negyedévben már meg is jelenhetnek. Az ilyen lakásbiztosításokat kínáló biztosítók termékeiből a jegybank összehasonlító oldalán választhatják ki az ügyfelek a nekik legmegfelelőbbet. A biztosítóknak meg kell könnyíteniük a váltást az ügyfél számára, ha az másik biztosítót választ.

Nagy a koncentráció

A lakásbiztosítási piacon jelenleg 12 szereplő van, de a 85 százalékát a négy legnagyobb szereplő birtokolja (Aegon, Generali, Groupama, Allianz) - mondta Nagy Koppány, igazgató. Magyarországon a szolgáltatási szint alacsonyabb, mint a jóléti államokban, a kárhányad 40 százalék körül van. Az MNB azt próbálta elérni, hogy a szolgáltatások színvonala javuljon, kevesebb legyen az alul- és a túlbiztosítottság. Az ügyfelek az ilyen lakásbiztosításokkal a korábbinál több szolgáltatást, magasabb védelmet kaphatnak, és a kizárások között csak olyanok vannak, amelyek szakmailag indokoltak.

Ez lesz a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosításban (mfo)

A sztenderd csomagban szerepelnie kell 15-féle elemi kár fedezésének. Ezek a tűz, a füst és korom, a robbanás, a villámcsapás, a villámcsapás indukciós hatása, a vihar, a felhőszakadás, a jégverés, a hónyomás, az árvíz, a földrengés, a földcsuszamlás, kő- és földomlás, ismeretlen építmény beomlása, idegen jármű ütközése, idegen tárgy rádőlése.
Általános modulként be kell venni a vízkárt, ez az elfolyt, vízre beázásra vonatkozik. A betörést, a rablást, a besurranást, a rongálást, vandalizmust, az üvegtörést és a felelősségbiztosítást.
Vannak kiegészítő modulok, amelyeket kötelező nyújtani, ezek az értéktárgy, készpénz, különleges üveg, a kerti dísznövények biztosítása, valamint a balesetbiztosítás.

Például ha felborítja egy kisgyerek a gyertyát, és tűzkár keletkezik, azt sok biztosító kizárta, ilyet az MNB nem enged meg a minősített biztosításoknál. A biztosítások indexálásának módját is meghatározta az MNB. Az indexálást a friss négyzetméterárak alapján kell meghatározni, nem lehet csak úgy emelni évről-évre a díjat, ami a régi szerződéseknél magasabb díjat és túlbiztosítottságot eredményezhet.

Minden biztosításban itt vannak az elemi károk és bizonyos általános modulok, például a vízkár, a betörés, besurranás, rablás, a rongálás, vandalizmus, az üvegtörés és a felelősségbiztosítás is. Emellett vannak még összehasonlítható kiegészítő modulok, köztük a különleges üvegek, értéktárgyak, sportcikkek, kerti bútorok biztosítása. Gyerekbarát célokat szolgál majd a kötelező balesetbiztosítás elvárása a termékeknél.

Gyors kárügyintézés

A biztosítóknak két napon belül fel kell venniük a kapcsolatot az ügyfelekkel, öt napon belül meg kell történnie a kárszamlének, és maximum tíz napjuk van a károk kifizetésére. Kis, 100 ezer forint alatti károknál, 5 napon belül fizetni kell. A kiemelt károknál kárelőleget kell fizetni, és el kell fogadni egy egyszerűsített ingóságlistát is.

Magyarországon jelenleg 4 millió körül van az ingatlanok száma, ezek közül több mint 3 milliónak van biztosítása. Az éves díjbevétel 100 milliárd forintos bevételről van szó a lakásbiztosítási piacon, az átlagdíj 36 ezer forint. Az ügyfelek jellemzően nem a díjjal elégedetlenek, hanem a szolgáltatások színvonalára vannak panaszok.