BUX
36940

Lakásért életjáradék program - névháború a piacon (bővített)

Az öregkorukra gondtalanabb életre vágyó, átlagos értékű lakással rendelkező nyugdíjasokat igencsak megzavarhatja, hogy a termékét HILD Életjáradék programként hirdető Örökjáradék Zrt. mellett Hild Imre, a Hild Kft. korábbi vezetője az OTP Életjáradék Zrt.-t ajánlja. Ez a Hild most melyik Hild? – teheti fel a kérdést mindenki, aki nem ismeri a két cég (közös) történetét.

NAPI Online, 2006. március 21. kedd, 07:45

A NAPI Gazdaság cikke.

A Hild Imre nevével fémjelzett, a 65 éven felüli ügyfelek számára gondtalan öregkort ígérő, januárban piacra dobott megoldással az OTP Életjáradék Zrt. csak a második a piacon, a többéves szervezés idején még Hild Imrét is maga mögött tudó Örökjáradék Zrt. már múlt ősz óta rendszeresen hirdet, már meglévő ügyfeleit - akciók keretében - pedig új szerződéses partnerek bevonására biztatja. Földeák Gábor, a társaság képviselője szerint eddig több száz érdeklődővel találkoztak, ám úgy gondolják, konkrét állományadattal még korai a nyilvánosság elé állni. A társaság, amely a HILD Életjáradék programot kínálja, Hild Imre tiltakozása miatt többkörös küzdelem után lemondott arról, hogy saját nevében szerepeltesse a Hild "fantázianevet" (a cégbíróság a korábbi változatokat nem jegyezte be). Az Örökjáradék Zrt. (akárcsak Hild Imre korábbi cége, a Hild Kft.) november óta immár a második ciprusi tulajdonos, a HILD Asset Ltd. tulajdonában van, jegyzett tőkéje 20 millió forint. Ennyi elegendő - állítják a társaságnál, ahol arról is szóltak, hogy a cég működését finanszírozó bankok, közöttük a Deutsche Bank segíti. Utóbbi állítólag tulajdonosként is részt vesz az ügyletben, bár erről a cégnyilvántartásban nincs adat. Megkeresésünkre a Deutsche Bank vezérigazgatója elzárkózott a konkrét ügylettel kapcsolatos információnyújtástól.
Lényegében marketing nélkül sikerült 2 milliárd forintot jelentősen meghaladó szerződéses állományt realizálnia az OTP Életjáradék Zrt.-nek, naponta átlagosan negyven telefonos érdeklődővel tárgyalnak - nyilatkozta a NAPI Gazdaságnak Hild Imre, az 500 millió forintos jegyzett tőkével alapított társaság vezérigazgatója.

Az Örökjáradék Zrt. egyelőre Budapesten és Pest megyében szerződik ügyfelekkel, amelyeknek 5 millió forintot meghaladó értékű lakóingatlannal kell rendelkezniük. Az OTP 6 millió forintban húzta meg a legalacsonyabb finanszírozhatósági értéket, ám a program kiszélesítésével már a közeljövőben 548 településen lehet majd szerződéskötést kezdeményezni. Földeák Gábor szerint a nyitásra ebben az évben náluk is sor kerülhet, választott értékbecslő partnerük (amely az FHB által minősített cég) országos hálózattal bír, így ez sem lehet akadálya annak, hogy az ország más városaiban is szerződhessenek a céggel. Mindkét vállalkozásnál arról számoltak be, hogy az örökjáradékért felkínált ingatlanok átlagos értéke jelentősen meghaladja a minimálszintet: az OTP-nél 8,8 millió forint volt a legalacsonyabb piaci érték, míg a versenytárs cég 13-15 millió forintos átlagos szerződéses összegről adott számot. "Hangsúlyosan felhívjuk az értékbecslők (az OTP Ingatlan Rt. munkatársainak) figyelmét, hogy a lakás értékének meghatározásakor a tényleges forgalmi értéket vegyék figyelembe - hangsúlyozza Hild Imre. Az életjáradék összegét az OTP Garancia Rt. biztosítási matematikusai a hazai tapasztalatok, illetve a Központi Statisztikai Hivatal adatainak alapján kalkulált élettartam-adatok alapján meghatározott modell szerint számítják ki. Általános a vélemény, hogy a számítások alapja döntően nem az, hogy ki mennyi ideig élhet, a járadék összegét sokkal inkább az határozza meg, mennyire piacképes az ingatlan. A szerződéskötés után az ingatlan a járadékos cég tulajdonába kerül, a társaság a járadék fizetése mellett fizeti a közös költséget, vállalja a karbantartást és az ingatlan biztosítását. A konstrukció másik vonzó eleme, hogy a szerződéskötés után az ügyfél komoly előlegre is szert tehet. Ennek mértéke az OTP-nél és az Örökjáradéknál is 20 százalék lehet.

"