Hamarosan indul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Bankszövetség közös akciója, amelynek célja, hogy minél nagyobb arányban váltsák át fix kamatozásúra a jelenleg változó kamatozású jelzáloghiteleket.

Az MNB várhatóan 1-2 héten belül adja ki a témára vonatkozó ajánlását. Ennek közzétételét követően a jelzáloghitelt nyújtott hitelintézetek még az idén tájékoztató levelet küldenek ki a leginkább kockázatos helyzetben lévő, illetve legalább még 10-15 év futamidővel rendelkező ügyfeleknek, mégpedig a különböző érintett ügyfélcsoportoknak, időben elosztva több lépcsőben.

Ezt tartalmazza majd a tájékoztató levél

A tájékoztatóban - amely nem marketinganyag, szövegének döntő része kötött, azt az MNB határozza meg - bemutatják, hogy az ügyfelek a jelenlegi változó kamatozású jelzáloghitelének kamata és törlesztőrészlete milyen mértékben módosulna egy esetleges kamatváltozás esetén, és szerződésmódosítási lehetőséget is felajánlanak számukra. Utóbbi keretében az ügyfelek legalább kétféle fix kamatozású (egy 5 és egy 10 évig fix kamatperiódusú, illetve a futamidő végéig fix) konstrukció közül választhatnának, így biztosítva be jövőbeni törlesztőrészletüket.

Az MNB már jó ideje ösztönzi a bankokat arra, hogy fix kamatozású jelzáloghiteleket értékesítsenek, nehogy sokként érje a fogyasztókat, ha elindul egy kamatemelési ciklus, amely során emelkedni kezd a törlesztőrészletük. Az újonnan folyósított lakáshitelek körülbelül 95 százaléka már fix kamatozású, az ügyfelek csak elvétve választanak egy évesnél rövidebb kamatfixálású lakáshitelt még annak ellenére sem, hogy azoknak a kamata és kezdeti törlesztőrészlete alacsonyabb.

A jelzáloghitelek 60 százaléka még változó kamatozású

A régi hitelek többsége viszont változó kamatozású. A jegybanki adatok alapján jelenleg a meglévő teljes lakossági jelzáloghitel-állomány mintegy 60 százalékát ilyen konstrukciók teszik ki. Ezen belül 2018 végén a leginkább kiszolgáltatott, még legalább 10 évnyi futamidővel rendelkező fogyasztói kört érintően, közel 130 ezer szerződést jelentett, a hitelállományuk mintegy 895 milliárd forintra rúgott.

A hazai nagybankok közül a Raiffeisennek már volt tavaly egy akciója, amely során megkereste a legkockázatosabb ügyfélkört azzal, hogy fix kamatozásúra váltsa át a hitelét. A kampányt sikeresnek értékelte a bank, mivel a várakozások felett éltek a lehetőséggel az ügyfelek, akik egyszerűsített folyamat mellett 10 évre tudták fixálni a kamatukat. A második negyedévben új kampányt indít a Raiffeisen a még nem váltott kliensek számára - nyilatkozták a Napi.hu-nak.

Az MKB kampánya áprilisban indul. Az első körben a 2015. február 1. előtt kötött, a hátralévő futamidő tekintetében 15 éven túli lejárattal rendelkező, kamatkockázatnak leginkább kitett jelzáloghiteles ügyfelek figyelmét hívják fel a törlesztőrészlet kiszámíthatóságát elősegítő, kamatperiódus hosszabbítást célzó szerződésmódosítási lehetőségre. A referenciakamat változni fog, de a szerződésmódosítás ingyenes, és a közjegyzői díjat is visszakapják majd az ügyfelek - mondta a bank lapunknak.

Az OTP is készül a hitelek fixesítésére, és a tervek szerint valamennyi, 2015 előtt felvett piaci, változó kamatozású lakáshitellel rendelkező ügyfelét megkeresi. A kliensek változatlan kamatfelárak mellett - de más referenciakamattal - rögzíthetik lakáshiteleik kamatát 5,10, vagy adott esetben 20 évre.

A Budapest Bank szintén megkeresi áprilistól azokat, akinek várhatóan előnyük származik majd a hitelük átváltásából.