Tíz éve nem látott mértékben adósodnak el a magyarok

Több mint 75 milliárd forint összegben adtak személyi kölcsönöket a bankok az év első két hónapjában, ez 2010 óta a legmagasabb adat és 31 százalékkal haladja meg az előző évben elért szintet. A lakáshiteleknél is nagy volt a növekedés, de előbbi ütemétől elmaradva csak 12 százalékos volt az éves növekedés. Április elején a legkedvezőbb konstrukcióknál 4 százalék alatt volt a thm - áll a Money.hu összefoglalójában.
Szabó Dániel, 2019. április 4. csütörtök, 10:21
Fotó: Getty Images

Februárban újra jelentős növekedés volt a lakossági hitelpiacon: a bankok a tavalyi azonos időszakhoz képest 37 százalékkal többet, 41 milliárd forintot meghaladó összeget helyeztek ki. Az új lakáshitelek februári összege pedig közel 61 milliárdos összege pedig 14 százalékos többletet jelent.

A személyi kölcsönöknél az új szerződések összértéke január-februárban 76 milliárd forintot tett ki, ami 31 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi szintnél. A lakáshiteleknél elért több mint 122 milliárd forintos összeg pedig 12 százalékkal haladja meg a 2018-as első két hónapban mért értéket.

Ennek eredményeként az első kéthavi eredmény mind a személyi kölcsönöknél, mind a lakáshiteleknél tízéves rekordot jelent - írja a portál.

"Egyértelműen látszik a legfrissebb adatokból, hogy a lakosság a kiszámítható lakáshiteleket igényli. A kockázatos, változó kamatozású lakáshitelek aránya az év első két hónapjában mindössze 4 százalékot tett ki, ami elenyésző a teljes piacra vetítve. A biztonságosabb, több mint egy évre fix kamatozást garantáló lakáshiteleknél az 5-10 évig rögzített törlesztésű lakáshiteleké a főszerep, ezek adják a teljes piac 60 százalékát" - magyarázta az adatokat Trencsán Erika, az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu vezető pénzpiaci szakértője.

A portál kalkulációja szerint április elején egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, legalább 5 évig fix törlesztést kínáló lakáshitel esetében a legolcsóbbak 4 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval voltak elérhetők, ez kezdetben havi 60 ezer forintos törlesztést jelent.

A kormány családvédelmi akcióterve - melynek rész a júliustól elérhető kedvezményes babaváró hitel, valamint a családi otthonteremtési program bővítése is - az idén többletkeresletet hozhat a lakossági hitelpiacra. Fontos ezeknél rögzíteni Trencsán szerint, hogy mivel hitelfelvételről van szó, alaposan kell mérlegelni, hogy valóban szükség van-e rájuk, kizárólag abban az esetben szabad több évre előre eladósodni, ha valóban szükség van egy másik lakásra vagy komolyabb beruházást szeretne valaki finanszírozni a hitelből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2019.04.04 19:44

Személyi kölcsön ???

Gratulálok ! Egyre több az idióta ebben az országban. Eszetlen kamatra felvenni pénzt javarészt fogyasztási cikkekre.
Meg is érdemli a sok hülye. Utána meg telesírják a médiát, hogy nem tudják fizetni a részleteket és mentse meg őket az állam. Mert csak....mert ostobák. És az akik nem ostobák fizessnek helyettük.
Csányi Sanyibácsi pedig ad kölcsönt a sok debilnek, mert ő rendes ember....és ő soha nem fizet rá....XDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.04.04 13:16

A felelőtlen, mohó, kapzsi, költekező, pénzéhes dzsentrik semmit sem tanultak a múltból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.04.04 10:46

felvenni jó érzés a hitelt, de a visszafizetés rosszérzés, és az évtizedekig kísérthet.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html