Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Februárban újra jelentős növekedés volt a lakossági hitelpiacon: a bankok a tavalyi azonos időszakhoz képest 37 százalékkal többet, 41 milliárd forintot meghaladó összeget helyeztek ki. Az új lakáshitelek februári összege pedig közel 61 milliárdos összege pedig 14 százalékos többletet jelent.

A személyi kölcsönöknél az új szerződések összértéke január-februárban 76 milliárd forintot tett ki, ami 31 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi szintnél. A lakáshiteleknél elért több mint 122 milliárd forintos összeg pedig 12 százalékkal haladja meg a 2018-as első két hónapban mért értéket.

Ennek eredményeként az első kéthavi eredmény mind a személyi kölcsönöknél, mind a lakáshiteleknél tízéves rekordot jelent - írja a portál.

"Egyértelműen látszik a legfrissebb adatokból, hogy a lakosság a kiszámítható lakáshiteleket igényli. A kockázatos, változó kamatozású lakáshitelek aránya az év első két hónapjában mindössze 4 százalékot tett ki, ami elenyésző a teljes piacra vetítve. A biztonságosabb, több mint egy évre fix kamatozást garantáló lakáshiteleknél az 5-10 évig rögzített törlesztésű lakáshiteleké a főszerep, ezek adják a teljes piac 60 százalékát" - magyarázta az adatokat Trencsán Erika, az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu vezető pénzpiaci szakértője.

A portál kalkulációja szerint április elején egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű, legalább 5 évig fix törlesztést kínáló lakáshitel esetében a legolcsóbbak 4 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval voltak elérhetők, ez kezdetben havi 60 ezer forintos törlesztést jelent.

A kormány családvédelmi akcióterve - melynek rész a júliustól elérhető kedvezményes babaváró hitel, valamint a családi otthonteremtési program bővítése is - az idén többletkeresletet hozhat a lakossági hitelpiacra. Fontos ezeknél rögzíteni Trencsán szerint, hogy mivel hitelfelvételről van szó, alaposan kell mérlegelni, hogy valóban szükség van-e rájuk, kizárólag abban az esetben szabad több évre előre eladósodni, ha valóban szükség van egy másik lakásra vagy komolyabb beruházást szeretne valaki finanszírozni a hitelből.