Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2019. decemberi év/év infláció kicsivel meghaladva a várakozásokat, 4 százalékra emelkedett. A növekedés egyik oka, hogy 2018 év végén csökkentek az üzemanyagárak. A hitelkamatok azonban nem módosultak, emiatt több lakáshitelnek már negatív a reálkamata - hívta fel a figyelmet a Bankmonitor.

Ez a drágulás azt jelenti, hogy egy 2018. decemberében tízmillió forintot érő árukosárért tavaly év végén 400 ezer forinttal többet kellet fizetni. A legkedvezőbb lakáshitelek kamatai a 13 hazai bank ajánlatát összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint - tízmillió forint hitelösszeg, húszéves futamidő és 400 ezer forint nettó jövedelem beállítása esetén - az inflációnál kisebb mértékűek. Vagyis a reálkamat - inflációval csökkentett kamatláb - ebben az esetben negatív.

Bankmonitor

Részletesebb elemzést követően azt látni, hogy szinte valamennyi kamatperiódus esetén ugyanez a helyzet. A jelenleg legnépszerűbb, tízéves kamatperiódusú - ez azt jelenti, hogy a bank egyoldalúan a hitel kamatát 10 évig nem módosíthatja - lakáshitel kamata például a hitelkalkulátor szerint mintegy 0,6 százalékponttal alacsonyabb a 2019. decemberi inflációnál.

Számszerűsítve: egy 10 éves kamatperiódusú kölcsönre - tízmillió forint hitelösszeg és húszéves futamidő esetén - az első évben 334 ezer forint kamatot kell kifizetni, ami 63 ezer forinttal kevesebb, mint amennyivel egy 10 millió forint értékű árukosár drágult egy év alatt.