BUX
39138

Lakáshitelt venne fel? Így számolja ki a törlesztőt!

Az Erste új, egyszerűen használható kalkulátorának segítségével az ügyfél néhány adat megadásával megtudhatja, hogy mekkora törlesztőrészlet mellett vehet fel jelzálog alapú lakáshitelt.

Napi.hu, 2014. június 5. csütörtök, 09:28

Jól sikerült az Erste Otthonkalkulátorának (otthonkalkulator.hu) május eleji indulása, az ügyfelek szívesen veszik igénybe az online felületet - számolt be a Napi.hu-nak Domián Zsolt, az Erste Bank Hungary Zrt. lakossági termékfejlesztési igazgatóságának osztályvezetője. Az egyszerűen használható kalkulátor segítségével az ügyfél néhány adat megadásával megtudhatja, hogy mekkora törlesztőrészlet mellett vehet fel jelzálog alapú lakáshitelt. Így jobban láthatja saját pénzügyi mozgásterét, miközben összehasonlíthatja a konstrukciókat és kalkulálhatja a törlesztőrészleteket.

A pénzintézetnél már eddig is volt és jelenleg is működik több különféle - többek közt lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelre, áthidaló hitelre, személyi kölcsönre, ingatlanlízingre, lakáslízingre, lakástakarékra vonatkozó - kalkulátor, valamint termékösszehasonlító táblázat. "Az Otthonkalkulátor elindításával a célunk egy minél egyszerűbb felület kialakítása volt. A mai internethasználati szokások mellett ugyanis az érdeklődők átlagosan csupán néhány percet szánnak egy hasonló oldal használatára" - fogalmazott az osztályvezető. Ennek megfelelően a számoláshoz csupán néhány adatok kell megadni.

Hogyan működik az Otthonkalkulátor?
A honlapra látogatónak az első oldalon először azt kell eldöntenie, hogy piaci kamatozású vagy állami kamattámogatású lakáshitelt szeretne felvenni. Ezt követően néhány mozdulattal beállíthatja, milyen kamatperiódust, összeget, valamint futamidőt szeretne, tovább be kell írnia a havi nettó jövedelmét. Ezalatt az oldal alján folyamatosan látszik, hogy mekkora a havi törlesztőrészlet, valamint a hitelhez tartozó teljes hiteldíjmutató (thm). A második oldalon pedig három további adatot kér a rendszer (életkor, munkaviszony jellege és a KHR negatív listán való szereplés). Ezután a harmadik oldalon regisztrálva az ügyfél máris választhat egy bankfiókot, ahol személyesen folytathatja a hitelfelvételt.

A kalkulátorban szereplő adatok egytől egyik valósak, ott kizárólag a bank hirdetményében is szereplő paraméterek szerepelnek, valamint tartalmazzák a konkrét teljes hiteldíj-mutató (thm) mértékeket is. Miután az ügyfél kitöltötte a kalkulátor harmadik oldalán szereplő adatlapot, a központból még aznap továbbítják az információkat a kiválasztott fiókhoz, ahonnan két munkanapon belül visszahívjuk a személyes találkozó megszervezése végett. A részleteket pedig egyénre szabottan, a normál ügymenet részeként a fiókban tudják az ügyfelek megismerni. Az indulás óta már több mint kétezer ügyfél adta meg adatait és kért személyes találkozót - mondta lapunknak a szakember.

A tervek szerint a következő hónapokban áttekintik az eddigi tapasztalatokat. Az már most valószínűnek látszik, hogy tovább egyszerűsödik a felület, és az ügyfélnek még kevesebb adatot kell majd megadnia.

Újra élénkül a lakáshitelezési piac Magyarországon - mondta Domián. (Az MNB szakértői a májusi pénzügyi stabilitási jelentésben is úgy fogalmaztak, hogy a lakossági hitelezés enyhén élénkült. A teljes hitelintézeti szektor háztartási hitelkihelyezése a 2013 első felében tapasztalt folyamatos emelkedést követően a második félévben havi 35 milliárd forint körül stabilizálódott. - a szerk.) A 2013 augusztusában elkezdődött alapkamat-csökkentési ciklusnak is köszönhetően a banki hitelajánlatok közötti különbségek mérséklődtek, a verseny élesebbé vált az ügyfélkiszolgálásban. Ez - valamint többek közt a brandépítés szándéka - is indokolta, hogy az Erste önálló domainként létrehozta az Otthonkalkulátort. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy ilyen eszköznek érdemi edukációs szerepe van - fogalmazott az Erste osztályvezetője.